Latvijas ražotāji nes zaudējumus Spānijas cūkgaļas dēļ

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasCūku liemeņi. Foto no arhīva
Cūku liemeņi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Importa cūkgaļu piegādā neskatoties uz zaudējumiem, ko nes vietējie cūkgaļas ražotāji - lauksaimnieki spēj nodrošināt ne tikai vietējo pieprasījumu, bet arī eksportēt gaļu

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Pēdējā laikā Latvijā lielās partijās tiek ievesta spāņu cūkgaļa; importa produkcija izspiež vietējo gaļu no veikalu plauktiem, paziņoja aģentūrai LETA Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Ārzemju sivēns nav latviešu cūkas draugs

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, katrs Latvijas iedzīvotājs gadā apēd 20 kilogramus cūkgaļas. Lejniece uzsver, ka Latvijas cūkkopji pilnībā varētu nodrošināt vietējo pieprasījumu.

"Mēs regulāri redzam Polijas izcelsmes cūkgaļu, arī Spānijas cūkgaļas īpatsvars Latvijā ir liels, un tieši pēdējo nedēļu laikā Spānijas cūkgaļa lielās partijās ievesta Latvijā," — sacīja Lejniece.

Asociācijas vadītāja uzsvēra, cik svarīgs ir vietējo ražotāju atbalsts.

"Taču lielveikalu gaļas vitrīnas lielākoties pilda citu Eiropas Savienības dalībvalstu cūkgaļa, savukārt sabiedriskās ēdināšanas sektoram gandrīz neviens nejautā, kādas izcelsmes cūkgaļa tiek pasniegta," — norāda Lejniece.

Mežacūka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņiem nāksies apēst visas mežacūkas

Saskaņā ar ES reglamentiem, gaļai obligāti jānorāda izcelsmes valsts, tāpēc tirgos, lielveikalos un restorānos pircējiem ir tiesības saņemt šo informāciju.

Tiktāl nu esam aizrukšķojušies

Cūkkopības saimniecību stāvoklis Latvijas teritorijā pavisam nav ideāls. 2007.-2013. gadā no ES fondiem un valsts subsīdijām Latvijas gaļas un piena fermu rekonstrukcijai un celtniecībai tika piešķirts 81 miljons eiro. Viens no lielākajiem projektiem ir cūkkopības komplekss SIA Baltic Pork, kurā tika investēti 3,9 miljoni eiro.

Sākot ar 2014. gadu, saistībā ar sankciju karu Latvijas cūku audzētāju zaudējumi pēc aptuvenām aplēsēm sastāda vismaz 15 miljonus eiro. Cūkgaļas iepirkuma cena 2016. gada martā bija par 22% zemāka nekā pirms Krievijas pārtikas embargo ieviešanas.

Eiropas Savienība cenšas sniegt palīdzību Latvijas fermeriem, piešķirot dotācijas, kā arī iegādājoties viņu produkciju. Vasaras vidū, pirmo reizi gada laikā cūkgaļas iepirkuma cenas mazliet pieauga. Eksperti skaidroja šo kāpumu ar sezonalitāti, jo iestājās šašliku laiks.

Tomēr pagājušā gada līmeni cenas nav sasniegušas — vidējā cūkgaļas liemeņa iepirkuma cena ES — aprīlī bijusi 127,57 eiro par 100 kilogramiem salīdzinājumā ar 142 eiro pirms gada.

Latvijā cūku populācija šī gada sākumā bija 327,7 tūkstoši, aprīļa sākumā — 306,1 tūkst. Vidēji gadā Latvijā tiek saražots 37 tūkst. tonnu cūkgaļas, t.sk. 11 tūkst. tonnu eksportam. Lauksaimniecības produkcijas struktūrā cūkgaļas sektors ieņem 6%.

Latvija spēj nodrošināt līdz 65% nepieciešamās svaigās cūkgaļas iekšējam patēriņam, bet vēl 20% tiek eksportēti, galvenokārt uz Igauniju, Poliju un Lietuvu.

Ziņu lente
0