Krievijas tranzīta zaudēšana Latvijai izmaksās 200-250 miljonus eiro gadā

© Sputnik / Sergey MelkonovZilupes dzelzceļa kontrolpunkts. Foto no arhīva
Zilupes dzelzceļa kontrolpunkts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz trīsdesmit tūkstošiem cilvēku, kas nodarbināti Latvijas loģistikas jomā, var izjust Krievijas tranzīta zaudēšanu, bet kopējie zaudējumi var sasniegt līdz 250 miljoniem eiro gadā

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Ja Latvija zaudēs Krievijas tranzītu, tā zaudēs aptuveni 200-250 miljonus eiro gadā, pirmdien paziņoja žurnālistiem Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars.

Pēc Tavara teiktā, visa loģistika Latvijā — tas ir 10% no IKP un apmēram 100 tūkstoši cilvēku, kuri strādā šajā sektorā. Aptuveni 50% no iekšējā tranzīta — tās ir Krievijas kravas. Krievijas kravu aiziešana nozīmētu zaudējumus 200-250 miljonu eiro apmērā ik gadu. To var sajust 20-30 tūkstoši darbinieku, arī var rasties ļoti nopietni zaudējumi.

Latvija mēģina atrast aizvietojumu Krievijas tranzītam: jau nākamgad varētu sākties regulārie kravu reisi no Ķīnas uz Rīgas ostu, tāpat ir iespēja uzlabot kravu pārvadājumus konteineru vilcienā "Zubr" starp Latviju un Baltkrieviju. Taču, spriežot pēc Tavara teiktā, Baltkrievijas un Ķīnas kravu piesaistīšana labākajā gadījumā varētu kompensēt tikai pusi zaudējumus, bet, lai kompensētu visu Krievijas kravu plūsmu, jātērē desmitiem gadu.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Krievija plāno 2018. gadā atteikties no tranzīta cauri Baltijas ostām

Pētījuma rezultāti, ko pirms gada veikusi auditoru kompānija EY pēc Latvijas Dzelzceļa pasūtījuma KĻY liecina, ka pilnīga Krievijas dzelzceļa tranzīta pārtraukšana izraisīs IKP samazinājumu par 1,7%, bet bezdarbs pieaugs par 1,1%.

Šobrīd Krievija plāno eksportēt naftu caur savējām ostām. "Transņeft" vadītājs Nikolajs Tokarevs norādījis, ka kravu plūsmas tiks pārorientētas uz Krievijas ostām Ust-Lugā, Primorskā un Novorosijskā.

Latvijas Ostu asociācijas vadītājs Kārlis Leiškalns uzskata, ka Krievijas plāni tiks izpildīti, un tas būs sāpīgs trieciens Rīgas un Ventspils ostām, tāpēc jau šobrīd notiek aktīvs darbs jaunu kravu piesaistīšanā, tai skaitā no Ķīnas un Kazahstānas. Ķīniešu partneri jau runāja par to, ka viņiem ir interesants, dzelzceļa transporta koridors caur Latviju, tā sauktais "Jaunais Zīda ceļš".

Ziņu lente
0