Ekonomija uz slimības lapu rēķina: valsts slimības pabalstos izmaksāja par 32 miljoniem eiro vairāk

© pixabayĀrsts. Foto no arhīva
Ārsts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn ievērojami audzis izrakstīto darba nespējas lapu skaits.

Rīga, 19. septembris — Sputnik. Pagajušajā gadā valsts izmaksājusi slimības pabalstos summu, kas par 32,1 miljoniem eiro pārsniedz gadu iepriekš izmaksāto, aģentūrai LETA pastāstīja Labklājības ministrijas pārstāve Marika Kupče.

Ekskavatora darbs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrs zina, kā apturēt migrāciju

Slimības lapu dinamika liecina, ka slimnieku skaits Latvijā ik gadus kļūst arvien lielāks. Piemēram, pērn slimības pabalstos izmaksāti 117 miljoni eiro, bet 2014. gadā — 84,9 miljoni eiro, 2013. gadā — 82,8 milj. eiro, 2012. gadā — 72,9 milj. eiro, 2009. gadā — 135,7 milj. eiro.

Ierēdņi uzskata, ka nereti slimības lapas tiek izrakstītas nelikumīgi, tomēr izdarīt neko nevar. Mēģinājumi apturēt izmaksu palielināšanos ar administratīvām metodēm ir bijusi, taču no tā nekas neiznāca.

Labklājības ministrija ierosināja, ka pārmaksātā pabalsta summa tiks atgūta no ārsta vai ārsta palīga, kurš izrakstījis slimības lapu, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra saņems Veselības inspekcijas atzinumu par nepamatoti izsniegtu slimības lapu. Tomēr pret šo ideju iebilda Tieslietu un Finanšu ministrija, tāpēc no tās tika nolemts atteikties.

Slimības pabalstu summas joprojām aug, un Labklājības ministrija joprojām turpina diskusiju par to, kā pastiprināt darba nespējas lapu izsniegšanas kontroli.

Ziņu lente
0