Sarkanais Krusts: bēgļiem jāļauj strādāt bez latviešu valodas zināšanām

Migranti pie Maķedonijas un Grieķijas robežas. Foto no arhīva
Migranti pie Maķedonijas un Grieķijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops uzskata, ka pie mums darīts viss iespējamais, lai bēgļi valstī ilgi neuzkavētos.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Nav iespējams noturēt Latvijā bēgļus ar mazajiem pabalstiem un darbu par minimālu algu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops.

Мальчик везет коляску с ребенком в лагере беженцев в Идомени, Греция - Sputnik Latvija
Kāpēc latviešus aizvaino salīdzinājums ar bēgļiem

Viņš uzskata, ka valdības apstiprinātais bēgļu integrācijas plāns nav derīgs. Ne velti pat deputāti ierosina to pārskatīt, kai meklētu iespējas noturēt imigrantus Latvijā. Šim nolūkam ir jāpalielina pabalsti, jāatrisina mājokļu jautājums un pārejas posmā jādod iespēja strādāt bez pietiekamām latviešu valodas zināšanām.

Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs uzsvēra, ka atliek tikai paskatīties, kā jautājumu risina kaimiņi, lai saprastu, ka Latvijā ar bēgļu integrāciju notiek kaut kas dīvains. Viņš pieminēja Igaunijas pieredzi, kur cilvēkus sadala pa pašvaldībām, nodrošina ar mājokļiem, ko sākumā apmaksā pašvaldības. Pie tam bēgļiem tiek piedāvātas darbavietas, kuri viņi var nopelnīt vairāk nekā minimālo algu.

Latvijā bēgļu integrācijas programma ir Kultūras ministrijas pārziņā. Tā ir ļoti plaša un dārga programma, kuras rezultātus nevar gaidīt jau pēc pāris mēnešiem. Notiek lekcijas un ekskursijas, taču bēgļus, kuri pēc statusa saņemšanas Latviju pameta, tās nav noturējušas, norādīja Līkops.

Viņš uzskata, ka bēgļi, aizbraucot no Latvijas, ir parādījuši: ekonomiskā situācija mūsu valstī viņus neapmierina.

Jau pēc divām nedēļām, 30. septembrī beigsies līgums ar Latvijas Sarkano Krustu par sociālā darbinieka un mentora pakalpojumu nodrošināšanu. "Mēs gaidām politiķu lēmumus, vai patvēruma meklētāju uzņemšanas programma turpināsies tādā veidā, kā tas notika līdz šim," — teica Līkops.

Ja nemainīsies kopējie uzstādījumi, mentori arī turpmāk varēs piedāvāt tikai to, ko līdz šim, viņš atgādināja.

"Kopējā situācija nemainīsies. Arī dzīvokļus bēgļiem varēsim piedāvāt tādus pašus — ar malkas plīti un sauso tualeti pagalmā. Bēgļi nepiekrīt braukt prom no Rīgas. Viņiem ir vīzija, ka jādzīvo Rīgā vai vismaz Pierīgā. Arī darbavietām jābūt turpat. Algām un pabalstiem jābūt tādā apjomā, ka viņi spēj segt dzīvokļa izmaksas un nodrošināt ģimenei iztiku. Ja piedāvājums bēgļiem netiks mainīts, nekādas sevišķas izmaiņas reālajā cilvēku kustībā nebūs," — ir pārliecināts Uldis Līkops.

Ziņu lente
0