Politika

Krieviem no jauna liegts kļūt par latviešiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Juridiskā komisija neatbalstīja Saeimas apstiprināto normu, kas ļāva Latvijas krievvalodīgajiem pilsoņiem mainīt tautību dokumentos un turpmāk saukties par latviešiem.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Saeimas Juridiskās komisijas locekļi negaidot izbrāķēja jau divos lasījumos pieņemto lēmumu mainīt pasē un citos dokumentos ierakstīto tautību, teikts parlamenta vietnē.

Čigāni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Čigānu vietā – romi, un ikviens var kļūt par latvieti

Skandalozos grozījumus Likumā par vārda uzvārda un tautības maiņu bija plānots pieņemt trešajā, galīgajā lasījumā pirmajā Saeimas darba sesijā pēc brīvdienām.

Pirms brīvdienām grozījumi tika kritizēti no visām pusēm. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji bažījās, ka tagad nebūs iespējams saukt bērnu krievu, poļu, lietuviešu vai kādā citā nelatviešu vārdā. Latviešiem nepatika, ka tagad visi, kas vien vēlēsies, skries mainīt tautību tikai tāpēc, ka nodzīvojuši valstī vismaz 15 gadus, pārvalda valodu un zina Latvijas vēsturi.

Taču Saeimas Juridiskās komisijas locekļus uztrauca tikai grozījumu otrā daļa, kas skāra tautības maiņu.

"Esam saņēmuši vairākus priekšlikumus atteikties no Saeimā iepriekš atbalstītās normas par iespēju par latvieti kļūt pilsoņiem bez latviskām saknēm. Neiztirzājot šāda priekšlikuma politiskos aspektus, ir arī virkne juridisku apsvērumu, kas mudina pārskatīt iepriekš atbalstīto principu. Ieklausoties Juridiskā biroja un deputātu argumentos, nolēmām aicināt Saeimu atteikties no otrajā lasījumā nobalsotās likuma normas," — norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Saeima atļāvusi ārvalstniekiem kļūt par latviešiem

Tātad valsts krievvalodīgie pilsoņi neiegūs tiesības mainīt dokumentos norādīto tautību, ja Saeimas deputāti nobalsos pret grozījumu izdarīšanu.

Tomēr deputāti nolēmuši neatteikties no normas, kas nosaka atvieglotu pilsonības reģistrācijas variantu ārvalstniekiem ar latviskām saknēm. Ja grozījumi tiks pieņemti, etniskie latvieši joprojām varēs pretendēt uz Latvijas pilsonību ārpus kārtas.

Tagad atliek tikai gaidīt parlamenta lēmumu: vai nu Saeima ņems vērā komisijas iebildumus, vai ignorēs tos un pieņems likuma grozījumus. Saeimas sēdē tiks izskatīts arī jautājums par nelatvisku vārdu došanu bērniem.

Ziņu lente
0