Fermeri Latvijā vervē ukraiņus darba roku trūkuma dēļ

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasKastes ar ogām. Foto no arhīva
Kastes ar ogām. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fermeri Latvijā sezonas darbiem algo darbiniekus no kaimiņvalstīm, tostarp arī no Ukrainas, jo vietējie nevēlas vākt ražu. Ārvalstniekiem nākas maksāt vairāk.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji atsakās no sezonas darbiem, tāpēc fermeri ir spiesti meklēt darbaspēku ārzemēs, vēsta telekanāls LNT.

Dzērvene. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins pārmet uzņēmējiem Baltijas dzērveņu importu

Saimniecības "Lauberes ogas" īpašnieks Aleksejs Fomičevs jau kuro gadu algo strādniekus no Ukrainas, kuriem spiests maksāt vairāk nekā Latvijas iedzīvotājiem, jo ārvalstniekiem nākas nodrošināt nepieciešamos uzturēšanās apstākļus, ieskaitot mājokli.

Likums nosaka, ka ārvalstu darbinieku minimālā alga pirms nodokļu nomaksas sastāda 818 eiro.

Vietējos sezonas darbiniekus atrast neizdodas ne ar interneta, ne oficiālo varas iestāžu palīdzību. Arī jauniešus tāda peļņa neinteresē, sūdzas fermeri.

Turklāt darbinieki no Ukrainas strādā daudz cītīgak un daždien savāc divreiz vairāk ogu nekā vietējie. Latvijā ir ukraiņi, kuri par ogu savākšanu pelna pat 1000 eiro uz rokas.

Ogu sezona Latvijā tuvojas beigām, taču daudzās saimniecībās raža paliek nesavākta.

Šī gada 1. augustā Latvijā bija reģistrēti gandrīz 77 500 uzaicinātie darbinieki, no kuriem 40% ir mazkvalificēts personāls.

Ziņu lente
0