Latvijā tika atrasts 1812. gada krievu kareivju apbedījums

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasArheologu ekspedīcija. Foto no arhīva
Arheologu ekspedīcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jelgavā arheologu ekspedīcija atradusi krievu 1812. gada karavīru mirstīgo atlieku apbedījumu. Apbedījuma vietā bija atrasti monēta, krustiņš, ausu sēra tīrāmā karotīte, ar drānu apvilkta poga.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Jelgavā Pils salas ziemeļu galā arheologu ekspedīcija atradusi krievu 1812. gada karavīru mirstīgo atlieku apbedījumu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz laikrakstu Jelgavas Vēstnesis.

"Izrakumu gaitā tika atrastas divas kapavietas, kurās bija apglābti seši cilvēki. Pieci no tiem aptuveni 50 gadu veci vīrieši, sestais vīrietis bija jaunāks — aptuveni 20 gadu vecais. Kapos atrastie priekšmeti lika arheologiem domāt, ka tie bija Krievijas armijas karavīri, kuri piedalījās 1812. gada kaujās," — raksta laikraksts.

Pēc izrakumu dalībnieka vēsturnieka Jāņa Tomašūna domām, apbedījuma vietā tika atrasta monēta (divkapeikas, kādas varētu būt apritē 19. gadsimta sākumā), krustiņš, ausu sēra tīrāmā karotīte, ar drānu apvilkta poga, trīs naži un naglas. Turklāt bija atrasts sudraba auskars čūskas formā ar iekalto 84. Krievijas provi un pareizticīgo krusts ar uzrakstu " Lai Dievs ceļas" krievu valodā.

Laikraksts norāda, ka 1812. gada vasarā, kad krievu karaspēks tuvojās Jelgavai (toreiz — Mītavai) ar kuģiem, prūšu armija nodeva pilsētu bez cīņas. Paredzams, ka tieši Pils salas ziemeļu daļas gals bija pirmā Krievu armijas pieturvieta.

Pēc kapu vietas izpētes atliekas bija apbedītas tajā pašā vietā. Ekspedīcijas dalībnieki uzskata, ka Pils salā būtu jāierīko piemiņas zīme — Latvijas teritorijā, pēc viņu datiem, nav pieminekļu karavīriem, kuri gāja bojā 1812. gada kara laikā.

Ziņu lente
0