Politika

Kučinskis vēlas strīdu par Rail Baltica izšķirt Briselē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība nav nostājusies Rail Baltica pusē konfliktā ar Salacgrīvas domi. Tagad Satiksmes ministrijas pārstāvjiem nāksies doties uz Briseli un saņemt atļauju dzelzceļa izbūvei aizsargājamā dabas zonā.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Konfliktā starp Rail Baltica un Salacgrīvas domi valdība nolēmusi nostāties pašvaldības pusē, Latvijas televīzijas pārraidē Rīta Panorāma pastāstīja premjerministrs Māris Kučinskis.

Rail-Baltica - Sputnik Latvija
Baltijas valstis joprojām dala vēl nesaņemtu Rail Baltica peļņu

Iepriekš Salacgrīvas novada domes, Satiksmes ministrijas, Apkārtējās vides un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem neizdevās rast kompromisu jautājumā par to, kur tieši novada teritorijā tiks izbūvēts dzelzceļš. Vienā no abiem plānotajiem variantiem maršruts ved cauri apsargājamai dabas teritorijai Natura 2000, un, izvēloties to, Rail Baltica zaudēs Eiropas finansējumu. Otrs maršruts šķērso lauksaimniecības zemes, un tam nevēlas piekrist Salacgrīvas novads.

Natura 2000 ir īpaša ES aizsargāta dabas zona. Šobrīd Latvijā ir 336 Natura 2000 teritorijas: 4 dabas rezervāti, 4 nacionālie parki, 250 dabas liegumi, 37 dabas parki, 9 aizsargājamo ainavu apvidi, 9 dabas pieminekļi un 23 mikroliegumi. Piemēram, šajā kategorijā iekļauts Beberbeķu dzirnavu ezers, Gaujas nacionālais parks, Lielsalas purvs un Liepājas ezers.

Поезд в Латвии на вокзале - Sputnik Latvija
Rail Baltica: strīdus ceļš

Kučinskis paziņoja, ka valdība nevar atteikties no alternatīvā varianta, kurā tiek ņemtas vērā iedzīvotāju intereses. Tā nu Satiksmes ministrijas pārstāvjiem nāksies doties uz Briseli un lūgt Eiropas Komisijas atļauju dzelzceļa maģistrāli izbuvēt Natura 2000 teritorijā.

Šis lēmums ir tikai viens no daudzajiem šķēršļiem, kas stājušies Rail Baltica ceļā. Dzelzceļa maģistrāle iecerēta ar mērķi savienot Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni. Tā kā projektā piedalās visas trīs Baltijas valstis, to starpā pastāvīgi izceļas strīdi: vispirms Lietuva un Latvija nevarēja sadalīt PVN, pēc tam transporta un sakaru ministri mēģināja vienoties par to, kas un kā finansēs projektu.

Ziņu lente
0