Rīgas brīvosta cieš zaudējumus Valsts kontroles dēļ

© Sputnik / Oksana DzadanПогрузочный терминал Рижского свободного порта
Погрузочный терминал Рижского свободного порта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas brīvostas pārvaldnieks uzskata, ka Valsts kontroles skaļie un nepamatotie paziņojumi par korupciju ostā ir noveduši pie kravu apjomu samazināšanās.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs intervijā laikrakstam Diena pastāstīja, ka Valsts kontrole nodarījusi zaudējumus ostai.

Loginovs norādīja, ka pārvadāto kravu apjomi krītas, ņemot vērā nepierādītos paziņojumus par nozagtajiem miljoniem. Ja investors vēlas sākt darbu ostā, bet viņam kļūst zināms, ka tur zādzības sasniedz desmitus miljonu, viņš iegrimst domās. Pēc Loginova domām, Valsts kontrolei vajadzētu turēt mēli aiz zobiem un nerunāt par to, ka nav pierādīts.

"Nu nedrīkst taču bļaut pa visu Latviju par to, ka ir nozagts 41 miljons, ja tam nav nekāda pamata. Tas nevar palikt nesodīts," — sacīja Loginovs.

Rīgas brīvostas iekraušanas termināls. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas ostas ir vienīgās Baltijā ar augošu kravu apgrozījumu
Nesenās revīzijas laikā Valsts kontrole konstatēja, ka Rīgas brīvostas pārvalde noslēgusi līgumus ar ārējām kompānijām par pakalpojumu sniegšanu, kas iekļauti vadības personāla pienākumos. Kopumā šo pakalpojumu apmaksai iztērēti 611 888 eiro.

Revidenti konstatēja ari papildu izdevumus noliktavas celtniecībai ostā. 2009. gadā bija apstiprināts eksporta termināla būvniecības projekts ogļu pārkraušanai Krievu salā. Rīgas brīvosta ieguldīja salas infrastruktūrā jaunāko laiku vēsturē nebijušu summu – 162 miljonus eiro (no tiem vairāk nekā 77 miljonus piešķīra ES). 12,5 —17 metru dziļums ļauj uzņemt "Panamax" klases kuģus un strādāt tieši ar Tuvo Austrumu un Āfrikas tirgiem, kā arī ar Indiju un Ķīnu.

Tomēr pēc veiktās revīzijas Valsts kontrole uzskata, ka nekvalitatīvā darba dēļ līdzfinansējums var tikt pārrēķināts un tā korekcija varētu sasniegt 100%, citiem vārdiem sakot, osta var zaudēt ES investīcijas 77 miljonu eiro apmērā. Revīzija parādīja, ka netiks sasniegts ES līdzfinansējuma saņemšanas pieteikumā norādītais mērķis, bet osta pārtērējusi 3 miljonus eiro neprofesionālās pieejas rezultātā.

Плавучий кран на острове Русский - Sputnik Latvija
DP: Krievijas investīcijas Latvijas ostās rada riskus
Piemēram, vienam no uzņēmumiem tika atļauts uzbūvēt noliktavu teritorijā, lai gan bija zināms, ka tā būs vajadzīga projekta īstenošanai. Noliktavas nojaukšanai un pārvietošanai brīvostas pārvalde iztērēja vairāk nekā 1,01 miljonu eiro. Gandrīz 17 tūkstoši eiro tika samaksāti par tehniskā projekta un citu aprēķinu kļūdu labošanu, kaut gan tos vajadzēja noteikt jau pirms būvdarbu uzsākšanas. Vēl 120,3 tūkstoši eiro tika samaksāti par aizdevuma līguma atjaunošanu.

Nesen tiesā tika nodota krimināllieta pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot nelikumīgus ziedojumus un izmaksājot nelikumīgas prēmijas, kas novedis pie smagām sekām. Lieta tika ierosināta saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas rezultātiem.

Rīgas pašvaldības budžetā šogad bija paredzēts kravu pārkraušanas apjomu kritums Rīgas ostā par 10%, un šīs prognozes ir piepildījušās. Iespējams, regulāri kravu reisi no Ķīnas ļaus mainīt situāciju, jo tie kompensētu pārvadājumu apjomu kritumu, kas radies Krievijas sankciju rezultātā.

Ziņu lente
0