Politika

Eksperts: krievvalodīgie Latvijā nejūtas kā mājās

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasПассажир с багажом в зале ожидания аэровокзала
Пассажир с багажом в зале ожидания аэровокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas krievvalodīgie jaunieši mīl valsti, taču arvien vairāk domā par emigrāciju. Reemigrācijas programma ir vērsta galvenokārt uz latviešiem, bet krievvalodīgie migranti Latvijai ir neatgriezeniski zaudēti.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Latvijas krievvalodīgie, īpaši jaunieši, vairāk nekā latvieši ir orientēti uz emigrāciju,  jo savā valstī jūtas kā migranti, pastāstīja Baltnews  socioloģe Aija Lulle, kuras specializācija ir migrācijas procesu pētījumi.

"Krievvalodīgie jaunieši nejūtas Latvijā kā mājās, neskatoties uz to, ka viņi te dzimuši un auguši," — teica Lulle.

Intervijā socioloģei krievvalodīgie stāstīja, ka nav vajadzīgi Latvijai.

Latvijas nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas varasvīru rūpes par krievvalodīgajiem – politisks farss

Viņi paskaidroja, ka Londonā viņiem bijis vieglāk iejusties, jo tur viņi ir migranti un par to var runāt pilnīgi atklāti. "Latvijā tas ir kā aizvainojums — kā var saukt par migrantu cilvēku, kurš šeit piedzimis?" — viņa sacīja. Tomēr tas nenozīmē, ka viņi neilgojas pēc Latvijas un nepatur prātā savu piederību valstij, piebilda eksperte.

"Intervijā viņi man stāstīja, ka ilgojas pēc saviem tuviniekiem, pēc vietām, kur dzīvojuši, pēc ezeriem vai upēm, kur peldējušies, pēc Baltijas jūras un kultūras dzīves, ar kādu viņi saskārās Rīgā, Daugavpilī un citās Latvijas pilsētās. Viņi identificē sevi ar Latviju, sakot: "Esmu krievs no Latvijas," un  pievērš uzmanību etniskajai un teritoriālajai piederībai," — uzsvēra socioloģe.

Lulle nožēloja, ka Latvijas reemigrācijas programma galvenokārt paredzēta latviešiem. Viņa domā, ka krievvalodīgie ir pazaudēti uz visiem laikiem, neskatoties uz to, ka viņi gribētu atgriezties.

Tomēr vajadzētu mēģināt viņus aicināt atgriezties, uzskata socioloģe. Lai to panāktu, "jāvēršas pie visiem Latvijas iedzīvotājiem, nevis jāķeras pie bezatbildīgas cilvēku dalīšanas."

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija
Matvijenko aizstāv krievvalodīgos Latvijā

"Piemēram, nedrīkst norādīt, ka daži no tiem, kas atgriezušies, Latvijai ir vērtīgāki par citiem. Tā noteikti nav. Daudzi latvieši, kuri dzīvo Anglijā, tāpat saprot, ka kultūras daudzveidība nāk Latvijai par labu, nevis kaitē," —viņa secināja un atgādināja, ka krievvalodīgajiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā, jāatceras, ka latviešu valodas zināšanas šeit tomēr ir nepieciešamas.

Nesen Latvijas institūts sāka interneta kampaņu ar heštegu #GribuTeviAtpakaļ. Jebkurš latvietis var ierakstīt neliekuļotu un emocionālu video vai audio uzrunu, lai aicinātu atgriezties savus tuviniekus un draugus, kuri atrodas svešā zemē un pelna sev iztiku.

Ziņu lente
0