Pensionārs Lembergs ar tīru sirdsapziņu saņem 6000 eiro menesī

© Foto : Юрис ПресниковсАйвар Лембергс
Айвар Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs oficiāli kļuvis par pensionāru un piedevām Ventspils domes priekšsēdētāja algai sācis saņemt vienu no augstākajām pensijām Latvijā. Vidējā pensija Latvijā ir 293 eiro.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga pensija ir radījusi īstu sašutuma vilni parasto pensionāru vidū – tā sastāda 6000 eiro. Taču pats Lembergs nejūtas vainīgs un stāsta, ka jau iepriekš parūpējies par savām vecumdienām – maksājis lielas sociālās apdrošināšanas iemaksas, vēsta LETA.

Совместные учения войск НАТО и Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: omulīgajās Baltijas pilsētiņās zūd NATO kareivju disciplīna

Lembergs apstiprināja, ka viņa vecuma pensija sastāda 6 tūkstošus eiro, taču piezīmēja, ka lielāko daļu ienākumu nodrošina nevis pašvaldība, bet gan sabiedriskās organizācijas, piemēram Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

"Jo vairāk jūs pelnāt, jo lielākas summas tiek pārskaitītas jūsu individuālajā pensijas fondā. Nav svarīgi, cik amatus jūs ieņemat," – stāsta Lembergs.

Ventspils mērs norāda, ka svarīgs ir iemaksu apmērs, nevis ieņemamo amatu skaits. Lembergs aicināja Latvijas iedzīvotājus vērīgi sekot tam, vai par viņiem tiek maksātas sociālās iemaksas.

Pensijas vecuma sieviete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
LM pārstāvis skaidro, vai Latvijā nepietrūks naudas pensijām
Tiesa, Aivara Lemberga pensija gan nav lielākā Latvijā. Visapskaužamākais pensiorāns saņem 19 tūkstošus eiro. Preses izdevums Latvijas Avīze uzskata, ka tas ir bijušais lielākais "Liepājas metalurga" akcionārs Sergejs Zaharjins.

Vienlaikus vidējais pensijas apmērs Latvijā gada sākumā bija 293 eiro, taču daudzi pensionāri ir spiesti iztikt ar daudz mazāku summu. Oficiālie dati liecina, ka 75% cilvēku, kuri pērn aizgājuši pensijā, saņem līdz 350 eiro.

Starptautiskie eksperti vērtē, ka pensiju sistēma Latvijā, pateicoties savai stabilitātei un ilglaicīgumam (šogad tai apritējuši 20 gadi) ieņem devīto vietu pasaulē.

Latvijas pensiju sistēma ir atkarīga tikai no sociālajām iemaksām, to neietekmē, piemēram, naftas vai citu resursu tirdzniecībā gūto ienākumu svārstības. Tā pierādīja savu stabilitāti krīzes laikā, kad pirmskrīzes periodā uzkrātais sociālais budžets – miljards eiro – saruka līdz 200 eiro, taču nenonāca līdz mīnusam, un pensijas joprojām tika izmaksātas.

Latvijas pensijas - Sputnik Latvija
Latvijas pensijas

 

Ziņu lente
0