Bagātākais Latvijas pensionārs vadījis bankrotējušu uzņēmumu

© Pixabay / bstruppCienījama vecuma vīrieši atpūtā. Foto no arhīva
Cienījama vecuma vīrieši atpūtā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atklāts bagātākā Latvijas pensionāra noslēpums. Acīmredzot pensiju 19 tūkstošu eiro apmērā saņem Sergejs Zaharjins, bijušais lielākais bankrotējošā Liepājas Metalurga akcionārs.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Iespējams, Latvijā lielākās pensijas saņēmējs ir bijušais Liepājas Metalurga lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins, raksta Latvijas Avīze.

Par to, ka kāds Latvijas pensionārs saņem 19 tūkstošus eiro mēnesī, kļuva zināms pirms nedēļas. Gada sākumā vidējā pensija valstī bija 293 eiro, tātad interese par rekordista personību un viņa nopelniem ir saprotama.

Ukrainas konstitūcija - Sputnik Latvija
Par sadarbību ar Krimu Ukrainā arestēts "Liepājas metalurga" līdzīpašnieks.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nekādu informāciju par pensijas saņēmējiem nesniedz, tomēr, izanalizējot atklātībā pieejamos datus, žurnālisti secināja, ka Latvijas bagātākais pensionārs ir bijušais Liepājas Metalurga lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins.

Piemēram tika ņemta vērā informācija par to, ka lielākās pensijas saņēmējs dzīvo Kurzemē, dati par milzīgas atlīdzības apmēru, kas izmaksāta kā alga, nevis kādā citā veidā (līdz ar to bija iemaksātas arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas), un tas, ka pērn Zaharjins sasniedzis pensijas vecumu.

Pie tam 2005.-2006. gadā (par šo periodu pieejama konkrēta informācija par Zaharjina darba algas apmēru), tika ieviesti sociālo apdrošināšanas iemaksu "griesti", tāpēc no algas gandrīz miljona latu apmērā gadā kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksa tika pārskaitīti tikai 8427 lati (11 990 eiro) gadā jeb 702 lati mēnesī. Taču tikpat lielu algu Zaharjinam maksāja arī vēlāk, kad "griesti" bija atcelti, un sociālās iemaksas kļuva par viņas pensijas avotu.

Zaharjina darba devēju liktenis nav tik veiksmīgs. 2014. gada oktobrī bankrotējošais Liepājas Metalurgs tika pārdots KVV Group par 107 miljoniem eiro ar nomaksu uz 10 gadiem.

Pērnā gada beigās KVV Liepājas Metalurgs bija jāpārskaita kārtējais maksājums 2,7 miljonu eiro apmērā, taču pēkšņi uzņēmuma valdība lūdza to atlikt. Savukārt valsts pieprasīja no rūpnīcas finanšu garantijas, un nesaņemot tās, pārdeva uzņēmuma ķīlas daļu par 10,7 miljoniem eiro — darījuma summa gandrīz trīsreiz pārsniedza pieprasīto. Par šo summu KVV Liepājas Metalurgs saistības pret valsti samazinājās.

Parādu dēļ rūpnīcā ir atcelta profesionāla apsardze. Atlaistajiem 150 darbiniekiem tika izmaksāta kompensācija aptuveni 100 tūkstošu eiro apmērā, tas ir, aptuveni 660 eiro cilvēkam. Iespējams, septembrī sāksies uzņēmuma maksātnespējas process.

 

Ziņu lente
0