Pašvaldības nezina, kur mācās piecpadsmit tūkstoši bērnu

© Foto : info.riga.lvШкольный класс
Школьный класс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā mācību gadā piecpadsmit tūkstoši bērnu netika reģistrēti nevienā skolā vai bērnudārzā. Pašvaldību rīcībā esošie dati liecina, ka lielākā daļa no viņiem ir aizbraukuši no valsts.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atskaite par 2015. gadu liecina, ka pagājušajā mācību gadā nevienā mācību iestādē nav reģistrēti 15 912 bērni, tostarp par 365 bērniem pašvaldību rīcībā nav nekādas informācijas.

Ik gadus aizvien lielāks kļūst nevienā mācību iestādē nereģistrēto bērnu skaits. Salīdzinājumā ar 2014. gadu tas pieaudzis par 219 bērniem. Pats par sevi saprotams, runa nav par sešpadsmit tūkstošiem "bastotāju" – pašvaldības informē, ka no 2010. līdz 2015. gadam lielākā daļa šo bērnu ir aizbraukuši no valsts. Citiem vārdiem sakot, skolēni ir iekrituši "statistikas caurumā" kopā ar 175 tūkstošiem pieaugušo, kurus nesen pazaudēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Девушка с детской коляской на берегу моря - Sputnik Latvija
Vainīgi ir vecāki, ja bērni nepārvalda latviešu valodu

Pašvaldību dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā par 7,3 tūkstošiem pieaudzis mācību iestādēs nereģistrēto bērnu skaits. Neapšaubāmi, tas ietekmē skolotāju darba samaksu, kas atkarīga no skolēnu skaita. Dažas skolas vienkārši tiek slēgtas, jo nav bērnu, kas tajās mācītos. Piemēram, Dunalkas pamatskolā Durbes novadā tika rīkots izlaiduma vakars vienīgajai 9. klases audzēknei. Pagājušajā gadā skolu beidza divi skolēni, bet nākamgad 1. klasē sāks mācīties pieci bērni. 

No 2002. gada Latvijā ir likvidēts 61% skolu: 14% latviešu skolu un 47% krievu skolu. Līdz jaunā mācību gada sākumam plānots likvidēt vēl 11 skolas, un 14 mācību iestādes tiks apvienotas.

Ziņu lente
0