Bijušā armijas pilsētiņa Skrundā var kļūt par NATO poligonu

© REUTERS / Ints KalninsПанорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды
Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrs uzskata, ka padomju militārā objekta teritorija ir ideāli piemērota taktisku mācību rīkošanai pilsētvidē.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija centīsies pārvērst bijušo padomju laiku armijas pilsētiņu Skrundā par NATO poligonu. Kā ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz vietējiem medijiem, Aizsardzības ministrija ir vērsusies ar šādu aicinājumu pie reģionālām varas iestādēm.

Министр обороны Латвии Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
Latvijai gaidāmi lieli izdevumi NATO spēku uzņemšanai

60. gados šeit sākas stacijas "Dņestra-M" būvdarbi. 1969. gadā tā tika nodota ekspluatācijā. Vienlaikus netālu tika uzcelta arī kara pilsētiņa – šeit dzīvoja karavīri, kas apkalpoja staciju, un viņu ģimenes. Pilsētiņa bija slēgta un slepena. 1972. gadā pie Skrundas sāka celt modernāku RLS. "Dņepra-M" tika nodota ekspluatācijā 1977. gadā. Šī stacija bija daudz jaudīgāka un precīzāka.

Jaunākās RLS "Darjal-UM" celtniecība Skrundā sākās 1985. gadā. Šo monumentālo ēku brīva Latvija iznīcināja visas pasaules acu priekšā deviņus gadus vēlāk, 1994. gada 4. maijā. Divas citas stacijas bija demontētas 1998. gadā. Gadu vēlāk pilsētiņa tika nodota Latvijas jurisdikcijā, tad tā tika iekonservēta, jo republikas valdībai trūka līdzekļu tās uzturēšanai.

Солдаты НАТО на полигоне Адажи во время учений - Sputnik Latvija
Kā Krievija atbildēs uz NATO bataljoniem

Pilsētiņu vairākkārt mēģinājuši pārdot privātpersonām, bet gribētājs, kam būtu vajadzīgs "vēsturiskais objekts" vēl nav atradies. Šī teritorija joprojām atrodas vietējo varas iestāžu bilancē.

Pēc Aizsardzības ministrijas vadītāja Raimonda Bergmaņa domām, unikāls objekts varētu derēt taktisku mācību rīkošanai pilsētvidē.

Pēc mediju datiem, Skrundas domei tuvākajos mēnešos jāpieņem lēmums par armijas pilsētiņas nodošanu militārām resoram.

Ziņu lente
0