Politika

Kanādieši nesīs Latvijai mieru un kārtību

© REUTERS / Kacper PempelСолдаты после показательных выступлений перед саммитом НАТО в Варшаве
Солдаты после показательных выступлений перед саммитом НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas premjerministrs apsolīja, ka daudznacionālais bataljons Latvijā veicinās drošību Eiropā, savukārt Latvijas prezidents Raimonds Vējonis solīja kanādiešiem jebkādu atbalstu.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Daudznacionālais bataljons Latvijā ir viena no iespējām sekmēt stabilitāti un drošību Eiropā laikā, kad tas ir ļoti nepieciešams, intervijā NATO samita laikā žurnālistiem pavēstīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля - Sputnik Latvija
NATO un Krievija: miers līdz pirmajam šāvienam

Lūgts komentēt informāciju par to, ka Kanāda nav vēlējusies uzņemties Latvijā dislocētā bataljona vadību, Trudo paziņoja, ka situācija ir bijusi gluži pretēja un Kanāda ar prieku uzņemsies šīs saistības, lai palīdzētu aliansei, informē ziņu aģentūra LETA.

"Mēs esam demonstrējuši vēlmi un apņēmību dot ieguldījumu aliansei, arī nosūtot savu karaspēku dažādās vietās, un iespēja vadīt daudznacionālu bataljonu Latvijā ir viena no iespējām, kā sekmēt stabilitāti un drošību Eiropā laikā, kad tas ir ļoti nepieciešams," – uzsvēra Kanādas premjerministrs.

No savas puses Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apsolīja Džastinam Trudo, ka Kanāda – Latvijas daudznacionālā bataljona vadošā valsts saņems visu nepieciešamo atbalstu. Valsts vadītājs pateicās Kanādas premjeram par valsts lēmumu uzņemties atbildību par NATO bataljonu, kas tiks dislocēts Latvijā un uzsvēra, ka jau ilgus gadus abu valstu starpā valda draudzīgas attiecības.

Vējonis pauda gandarījumu par sabiedroto solidaritāti un spēju mainīties jauno izaicinājumu priekšā. Viņš ir parliecināts, ka ASV, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas klātbūtne NATO austrumu flangā stiprinās visas alianses drošību.

Kanādiešu politiķis norādīja, ka Latvija ir stabils un atbildīgs sabiedrotais.

Atgādināsim, ka NATO samitā, kas notika 8.-9. jūlijā Varšavā, tika pieņemts vēsturisks lēmums par lielāko militārās klātbūtnes paplašināšanos Baltijas valstīs un Polijā kopš aukstā kara beigām. Nākamgad alianse dislocēs daudznacionālos bataljonus visās Baltijas valstīs un Polijā. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda uzskatu, ka daudznacionālās vienības minētajās valstīs paliks tik ilgi, cik tas būs vajadzīgs. "Tā ir jaunā realitāte," – uzsvēra ģenerālsekretārs.

Līdz ar kanādiešu karavīriem Latvijā ieradīsies arī citu valstu karavīri, vēstīja Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Pašlaik norit konsultācijas ar citām valstīm. "Delegācijām ir jāatgriežas mājās – vēl nav pagājusi ne diena kopš lēmuma pieņemšanas brīža," – piebilda ministrs.

Viņš paskaidroja, ka kareivju ierašanās Latvijā nebūs vienkārša. "Tomēr jau varam sacīt, ka likti pienācīgi pamati tam, lai viss tiktu īstenots," – piezīmēja Bergmanis.
Samitā atskanēja arī neoficiāla informācija par to, ka Latvijā varētu ierasties itāļu, dāņu, portugāļu vai franču karavīri.

Ziņu lente
0