Vērā ņemams Lietuvas piemērs, kā saglabāt televīzijas skatītājus

© Sputnik / AlexTikhomirovЗдание телеканала «Россия»
Здание телеканала «Россия» - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, arī Latvijai, sekojot Lietuvas piemēram, nāksies atteikties no Krievijas televīzijas kanālu aizliegšanas, taču Latvijas telekanāliem nav pa spēkam ar tiem konkurēt. Latvijas telekanāli ar bažām gaida valdības atbalstu.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Latvijas Raidorganizāciju asociācija uzskata, ka Latvijai steigšus jāsper soļi, lai nostiprinātu vietējo mediju saturu un saglabātu televīzijas skatītājus, informē LETA.

Telekanāla studija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva atteikusies no kanālu NTV un RTR ierobežojumiem

Vakar Lietuva pēc konsultācijām ar Eiropas komisiju atcēla sankcijas pret kanāliem "NTV Mir Lithuania" un "RTR Planēta", kas paredzēja to iekļaušanu maksas pakalpojumu paketēs, jo telekanālu programmās esot saklausīti izteikumi, kas varētu kļūt par nacionālā naida kurināšanas iemeslu.

"Lēmums, ko Lietuva ir bijusi spiesta pieņemt, ir draudīgs brīdinājums Latvijai, kas nozīmē, ka Latvijas mediju vides stiprināšanai ir jābūt valdības prioritāšu sarakstā," uzskata Latvijas Raidorganizāciju asociācijas vadītāja Gunta Līdaka.

Viņa paskaidroja, ka arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums par televīzijas programmas "Rossija RTR" retranslēšanas un izplatīšanas aizliegšanu Latvijas teritorijā, visticamāk, būs jāatceļ.

Телевизионная вышка в Риге - Sputnik Latvija
Uz sešiem mēnešiem aizliegta kanāla Rossija RTR retranslācija

Veikto aptauju rezultāti liecina, ka latvieši arvien biežāk izvēlas Krievijas telekanālus, bet nelatvieši arvien mazāk skatās latviskos kanālus. Arī kopumā cilvēki aizvien mazāk skatās televizoru, un reklāmas naudas aizplūst uz ārzemju portāliem.

Tas nozīmē, ka vietējiem TV kanāliem paliek arvien mazāk naudas kvalitatīva satura ražošanai latviešu valodā un cilvēki dod priekšroku ārvalstu, tostarp arī Krievijas kanāliem, paskaidroja Līdaka.

Valdībai beidzot jāsper izlēmīgi soļi un jāpieņem Kultūras ministrijas izstrādātās Latvijas mediju politikas pamatnostādnes 2016.-2020.gadam, kuros paredzēta arī sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus, uzsvēra Gunta Līdaka.

Ziņu lente
0