Uzvaras piemineklis Rīgā paliks savā vietā

© Sputnik / Sergey MelkonovPiemineklis Rīgas atbrīvotājiem Rīgā
Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidījusi ierosinājumu nojaukt pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem Uzvaras parkā.

RĪGA, 30. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nav pieņēmusi izskatīšanai sabiedrisko iniciatīvu par Uzvaras laukuma pirmskara projekta atjaunošanu Rīgā, kura ietvaros tika ierosināta Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšana.

Парк Победы - Sputnik Latvija
Petīcija pēc petīcijas: tagad Uzvaras parkā vēlas novietot plakātus

Iniciatīva tika noraidīta, ņemot vērā Latvijas Ārlietu ministrijas un Rīgas domes viedokli, ziņoja komisijas pārstāvji.

Petīcija par Uzvaras parka likteni tika sagatavota 2012. gada aprīlī un četru gadu laikā savāca 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā. Iniciatīvas autori – Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks ierosināja atjaunot Uzvaras laukumu saskaņā ar projektu, kas bija izstrādāts Pirmās republikas laikā. Viņi ieteica sākt ar Uzvaras pieminekli.

Jūnija sākumā Latvijas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskatīja petīciju un nolēma pieprasīt Ārlietu ministrijas un Rīgas domes slēdzienu.

Latvijas Ārlietu ministrija informēja, ka Latvija un Krievija ir noslēgusi līgumu par pieminekļu saglabāšanu. Savukārt Rīgas dome norādīja, ka teritorija, kurā, pēc projekta iniciatoru ieceres, tika plānots izveidot Uzvaras laukumu, jau ir apbūvēta, turklāt šajā zonā uzcelta Nacionālā bibliotēka, jeb "Gaismas pils".

Projekta ietvaros nāksies nojaukt  Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku, Swedbank debesskrāpi, Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju, divas viesnīcas un vairāk nekā desmit daudzstāvu dzīvojamās ēkas parka apkaimē.

Līdzekļus pieminekļa nojaukšanai un vērienīgajiem būvdarbiem bija paredzēts saņemt no valsts budžeta vai izmantot kādu daļu no 185 miljardiem eiro, ko, pēc Okupācijas zaudējumu apzināšanas komisijas domām, Krievijai nāktos samaksāt Latvijai, lai kompensētu PSRS nodarītos zaudējumus.

9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeimas komisija apspriedīs petīciju par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu

Plakāti un pārvākšanās

Publicists Māris Ruks, viens no iniciatīvas autoriem, jau pirms lēmuma par pieminekļa likteni ierosināja laukuma perimetrā izvietot plakātus, kas stāstīs par valsts vēsturi.

Pēc viņa domām, tādā gadījumā Rīgas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem būšot kauns pulcēties pieminekļa pakājē 9. maijā, un pēc tam to jau varēšot droši nojaukt. Tiesa, publicists gan nepaskaidroja, kas pie tam notiks ar līgumu par pieminekļiem, memoriāliem un apbedījumu vietām un kur paliks ēkas, kas neļauj atjaunot Uzvaras laukumu visā tā pirmskara krāšņumā.

Pieminekļa liktenis nelika mierā arī nacionālistisko organizāciju "Daugavas vanagi". Pēc viņu domām, Uzvaras pieminekli vajadzētu pārnest no Uzvaras parka un uzstādīt Zilupē, apdzīvotajā vietā trīs kilometru attālumā no Krievijas robežas – pēc viņu domām, piemineklis atgādinot gigantisku robežstabu.

Ziņu lente
0