Vīķe-Freiberga apšauba ES ieviesto sankciju efektivitāti

© Photo Aivis Freidenfelds, Valsts kancelejaVaira Vīķe-Freiberga. Foto no arhīva
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksprezidente nav pārliecināta par to, vai "izmisuma ierocis ", kā viņa dēvē sankcijas, liks Krievijai mainīt tās politiku.

Rīga, 28. jūnijs — Sputnik. Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga apšaubīja pret Krieviju vērsto Eiropas Savienības sankciju efektivitāti.

"Cik viņas ir efektīvas, lai valsts rīcību mainītu, tas arī ir debatējams jautājums," — paziņoja Vīķe-Freiberga aģentūrai BNS.

Pēc valsts bijušās vadītājas domām, pašas pa sevi sankcijas vienmēr bijušas "tāds izmisuma ierocis".

Politologs un ekonomists, Ekonomikas augstskolas Vispasaules ekonomikas un politikas fakultātes dekāna vietnieks Andrejs Suzdaļcevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sankciju mīts. Krievija spēj izdzīvot jebkādos apstākļos

Vīķe-Freiberga atgādināja, ka Eiropas Savienība ir izvērtējusi, vai sankcijas tiešām darbojas, atzina to nepieciešamību un pagarināja sankciju termiņu vēl uz gadu. Pie tam eksprezidente atzīmēja, ka Eiropā eksistē spēki, kuru lietišķās intereses cieši saistītas ar Krieviju, un tie cenšas panākt ierobežojumu atcelšanu.

Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka Eiropā ir bijuši un būs spēki, kas gribētu sankcijas apturēt, turpināt tirgoties un teikt: "Kāda daļa mums gar Ukrainu?"

Agrāk valsts eksprezidente pauda viedokli par to, ka Eiropas attiecības ar Krieviju būtu ievērojami labākas, ja situācija Ukrainā būtu citāda. Viņasprāt Minskas nolīgumi, kļuva par soli pareizā virzienā. Tomēr saspīlējums starp Krieviju un pārējo Eiropu jau ilgu laiku nav bijis tik izteikts, atzīmēja Vīķe-Freiberga.

21. jūnijā ES valstu pastāvīgie pārstāvji pieņēma lēmumu pagarināt pret Krieviju vērstos ekonomiskos ierobežojumus vēl uz sešiem mēnešiem. Lēmuma apstiprināšana ES Padomē vilcinās.

Itālijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Itālija vilcina jautājumu par ES sankciju pagarināšanu

Vaira Vīķe-Freiberga ieņēma Latvijas prezidenta posteni no 1999. līdz 2007. gadam. Pašlaik viņa nodarbojas ar aktīvu sabiedrisku darbību, piemēram, viņa ir Eiropas Iecietības un izlīguma padomes locekle. Šī ir starptautiska nevalstiskā organizācija, kas izstrādā iniciatīvas un ierosinājumus ar mērķi uzlabot situāciju tolerances jautājumos Eiropā.

Eksprezidente ir slavena ar savu stingro pozīciju attiecībā pret Krieviju, tomēr Vīķe-Freiberga bija vienīgā Baltijas valstu vadītāja, kas piedalījās Otrā pasaules kara nobeiguma 60. gadadienas svētkos 2005. gada 9. maijā Maskavā.

Ziņu lente
0