Tālredzīga pieeja: Pentagons dāvina Latvijai radiolokatorus

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasRadiolokatora ekrāns. Foto no arhīva
Radiolokatora ekrāns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis vēlas izveidot savu pretgaisa aizsardzības sistēmu.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Latvijas Nacionālie bruņotie saņems dāvanu no ASV – pretgaisa aizsardzības taktiskos radiolokatorus Sentinel. Abi pirmie  lokatori tiks svinīgi pasniegti Latvijas BS piektdien.

Kopumā Latvija saņems četrus radiolokatorus, vēsta ziņu aģentūra LETA. Svinīgajā lokatoru pasniegšanas ceremonijā piedalīsies Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, NBS virspavēlnieks ģenerālleitnants Raimonds Graube un ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita.

Lokatori Sentinel spēj identificēt helikopterus, ātrās lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidmašīnas.

Pērn ASV Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu Thales Raytheon Systems par četru radiolokatoru piegādi Latvijas NBS, kā arī četru bruņumašīnu piegādi, kas paredzētas iekārtu pārvietošanai. Līguma summa — 22,73 miljoni dolāru, izpildes termiņš – līdz 2016. gada novembrim.

Iepriekš tika vēstīts, ka Baltijas valstis un Polija piedalās pārrunās ar aizsardzības rūpnieciskā kompleksa uzņēmumiem par pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidi savu robežu aizsardzībai.

"Mēs aktīvi apspriežam ar NATO pavēlniecību Eiropā (SACEUR) jautājumu par to, kā izveidot pretgaisa aizsardzības sistēmu Baltijas valstīs. Runa ir ne tikai par pretgaisa raķetēm, bet arī par pretgaisa aizsardzības misiju šeit," – intervijā izdevumam Financial Times pastāstīja Lietuvas Bruņoto spēku virspavēlnieks Jons Vitauts Žuks.

Stratēģisko raķešu karaspēku dežūras daļa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija izstrādā līdzekļus ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas pārvarēšanai

Nesen NATO dalībvalstu aizsardzības ministri apspriedē Briselē vienojās par alianses militārās klātbūtnes agrāk nebijušu paplašināšanos Baltijas valstīs un Austrumeiropā. Pamata spēku dislokācija, iespējams, sāksies jau nākamā gada janvārī.

Katrs bataljons, ko veido 800-1000 kareivji, tiks nomainīts reizi sešos līdz deviņos mēnešos, lai formāli netiktu pārkāpta NATO un Krievijas vienošanās, kas liedz aliansei paplašināt pastāvīgu karaspēku klātbūtni pie Krievijas robežām.

Trīs bataljonus veidos ASV, Vācija un Lielbritānija. ASV pastāvīgais pārstāvis NATO Duglass Luts paskaidroja, ka bataljoni būs daudznacionāli.

"Viens sabiedrotais veidos bataljona pamatsastāvu, taču nacionālo kontingentu pastiprinās citi sabiedrotie. Tātad vienu no bataljoniem, kurā par vadošo valsti kļūs ASV, papildinās citas dalībvalstis," – pavēstīja Luts.

Ziņu lente
0