Latvija – kontrabandas cigarešu zeme

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasUzraksts uz cigarešu paciņas "Smēķēšana nogalina"
Uzraksts uz cigarešu paciņas Smēķēšana nogalina - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cigarešu kontrabandas un viltojumu ziņā Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā. Šī iemesla dēļ valsts budžets nesaņem 77 miljonus eiro gadā.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Katra ceturtā cigarete Latvijā – kontrabanda vai viltojums. Par to liecina KPMG organizētā ES nelegālo tabakas izstrādājumu tirgus ikgadējā pētījuma rezultāti.

KPMG ir viena no lielākajām audita kompānijām pasaulē, kas ieņem vietu tā saucamajā "Lielajā četriniekā" līdz ar Deloitte, Ernst & Young un PricewaterhouseCoopers. No 2009. gada tā organizē tabakas tirgus pētījumus ES, Norvēģijā un Šveicē, lai noteiktu, kādu daļu tajā aizņem kontrabanda un viltojumi.

Elektroniskā cigarete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā aizliegtas ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes

Šī gada 8. jūnijā publicētā pētījuma rezultāti apliecina:  26,7% cigarešu Latvijā ir kontrabanda un viltojums. Salīdzinājumā ar pērno gadu rādītāji ir samazinājušies par  2,6%, taču tie joprojām ir lielākie Eiropā. Gandrīz 90% nelegālo cigarešu valsti nokļūst no Krievijas un Baltkrievijas, turklāt divas trešdaļas no šī apjoma ir Baltkrievijā ražoti viltojumi. Pārējā kontrabanda nāk no Skandināvijas valstīm, kur tā saņem etiķeti Duty free.

No Latvijas kontrabandas cigaretes nonāk Lielbritānijā, kur paciņa maksā daudz dārgāk – 10 mārciņas (12,5 eiro) salīdzinājumā ar 3,5 eiro Latvijā. Ik gadus no Latvijas uz Lielbritāniju tiek nogādāti 3 miljoni paciņu viltotu  vai kontrabandas cigarešu. Divi miljoni nonāk Vācijā, un pa miljonam paciņu gadā – Somijā, Zviedrijā un Lietuvā.

Vairāk nekā puse cigarešu, kas tiek ievestas bez nodokļa nomaksas, ir ražotas tabakas fabrikā "Neman" (Grodņa, Baltkrievija). 90% viltojumu ir cigaretes Winston ar Krievijas etiķetēm. Lielākā daļa kontrabandas nonāk Latgalē. Tas ir saprotams, ņemot vērā reģiona tuvumu austrumu robežām, taču arī citi reģioni neatpaliek. Tikai pagājšnedēļ vien par nelegālu alkohola un cigarešu tirdzniecību Valsts policija Rīgas Centrāltirgū aizturēja 23 cilvēkus un konfiscēja  30 280 nelegālo cigarešu.

KPMG aprēķini liecina: ja visas cigaretes Latvijā būtu legalas, valsts budžetā ieplūstu vēl 77 miljoni eiro gadā.

Ziņu lente
0