Latvijā aizliegts pārdot enerģijas dzērienus bērniem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПродажа энергетических напитков
Продажа энергетических напитков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunieši varēs iegādāties enerģijas dzērienus, tikai uzrādot dokumentus.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Enerģijas dzērienu pārdošanas aizliegums personām līdz 18 gadiem Latvijā stājās spēkā saskaņā ar Enerģijas dzērienu aprites likumu.

Pārdevējiem, tagad ir pienākums pieprasīt uzradīt personu apliecinošu dokumentu, pārdodot enerģijas dzērienu jauniešiem. Tāpat būs aizliegts tirgot enerģijas dzērienus izglītības iestādēs un to teritorijās, piedāvāt tos bez maksas vai par brīvu.

"Veikalos plānots atdalīt enerģijas dzērienus no citām pārtikas precēm un izvietot blakus tiem norādi par kofeīna saturu," — informēja Veselības ministrijā.

Izmaiņas likumā, kas regulē enerģijas dzērienu apriti, tika pieņemti šī gada janvārī. Par likuma pieņemšanu deputāti nobalsoja gandrīz vienbalsīgi.

Izmaiņas lēmumā tika veiktas, rūpējoties par bērnu veselību.

Elektroniskā cigarete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā aizliegtas ūdenspīpes un elektroniskās cigaretes

Jaunajā likumā par enerģijas dzērieniem tiek uzskatīti bezalkoholiskie dzērieni, kuru kopējais kofeīna saturs pārsniedz 150 mg uz litru un kuri satur vienu vai vairākas stimulējošas vai tonizējošas vielas, piemēram, taurīnu, inozitolu, guarāna alkoloīdus, kā arī ginka ekstraktu.

Tagad reklamēt enerģijas dzērienus nebūs tik vienkārši – reklāmā jābūt brīdinājums par šādu dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi. Enerģijas dzērienus ir aizliegts reklamēt raidījumos kuru auditorija ir jaunāka par 18 gadiem.

Saskaņā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes 2015. gada atzinumu Eiropas Savienības valstīs pēdējā gada laikā enerģijas dzērienus visvairāk savā uzturā iekļāvuši bērni vecumā no 10 līdz 18 gadiem. No tiem 41% jauniešu dzēra enerģijas dzērienus fiziskās aktivitātes laikā, nereti kopā ar alkoholu. Enerģijas dzērienu sastāvdaļa ir augsts kofeīna saturs, kas noved pie pusaudžu uzvedības izmaiņām.

Ziņu lente
0