DP: Krievijas investīcijas Latvijas ostās rada riskus

© Foto : M.StrīķisПлавучий кран на острове Русский
Плавучий кран на острове Русский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija uzskata, ka Krievijas investīcijas Latvijas tranzītā rada riskus valsts ekonomikai. Latvijas ostas cietīs gadījumā, ja Krievija nolems pārorientēt savas kravas.

RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Drošības policijas pārskatā apgalvots, ka Krievijas investīcijas Latvijas ostās var apdraudēt valsts ekonomisko drošību, raksta BNN.

Krievijas uzņēmumi iegulda ievērojamus līdzekļus Latvijas ostu infrastruktūrā. Tā, 2013. gada rudenī Rīgā sāka darboties "Uralhima" un Rīgas tirdzniecības ostas kopuzņēmums — Riga fertilizer terminal, tas ir moderns un drošs termināls minerālmēslu pārkraušanai un īslaicīgai uzglabāšanai. 2015. gadā no tā bija pārkrauti vairāk nekā 2 miljoni tonnu kravas. Savukārt Ventspils ostā "Uralhim" iegādājās lielāku Baltijas jūrā šķidrā amonjaka pārkraušanas terminālu ar jaudu 1 miljons tonnu gadā.

DP pārskata publiskā daļa vēsta, ka būtiskas svārstības Latvijas ostās pārkrauto kravu apjomā pārskata periodā nav konstatētas. Turklāt pērn krievu uzņēmēji turpināja investēt Latvijas tranzīta nozarē, kas norāda uz viņu vēlmi arī nākotnē izmantot Latvijas ostas kravu pārkraušanai.

После прессконференции фонд продемонстрировал несколько занятий с больными детьми. Ученая собака самоед помогает девочке с синдромом дауна в игровой форме осваивать двигательно-моторные функции - Sputnik Latvija
Mūsu ostā ieradās brīnišķīgs kaimiņš

Tomēr daļa kravu, kas savulaik Krievijas uzņēmēji sūtīja caur Rīgu, Krievija tagad transportē caur savām ostām. Piemēram, Krievija uz laiku apturējusi ogles un čuguna tranzītu pa dzelzceļu caur Rīgas ostu. Republikai tranzīta apturēšana izmaksās ap 130 – 140 miljoniem eiro, jo par katru pārkrautu ogles tonnu Latvija saņem aptuveni 10 eiro.

Gadījumā, ja Krievija pieņems lēmumu novirzīt kravas uz savām ostām, tai lojāli uzņēmēji, visticamāk, sekos šīm norādēm, teikts pārskatā. Šā iemesla dēļ kravu valstu izcelsmes diversifikācija joprojām spēlē svarīgu lomu drošības risku mazināšanā.

Tāpat PB norāda, ka nesena uzņēmumu "Latvijas Dzelzceļš" un "Krievijas dzelzceļš" vadības maiņa rada bažas par 2016. gada kravu pārvadāšanas apjomu samazināšanu, un daļēji šīs bažas jau apstiprinājušās. "Latvijas Dzelzceļš" vadītājs Edvīns Bērziņš saista problēmsituāciju kravu pārvadājumu jomā ar rubļa kursa kritumu, naftas un akmeņogles cenu samazināšanu un ar Krievijas paziņojumiem par tās ostu attīstību. Šobrīd aptuveni 80% valsts dzelzceļa kompānijas kravu nonāk Latvijā no Krievijas puses.

Порт в Риге - Sputnik Latvija
Tranzīta konflikts: ir ieguvēji, ir zaudētāji

Oļegs Belozerovs kļuva par "Krievijas dzelzceļa" prezidentu pagājušā gada augustā, un Edvīns Bērziņš vada "Latvijas Dzelzceļu" kopš šā gada februāra, pēc tam, kad iepriekšējais uzņēmuma vadītājs Uģis Magonis, tika aizturēts aizdomās par kukuļa ņemšanu. Neseno tikšanos Maskavā laikā Belozerovs un Bērziņš pārrunājuši iespēju atjaunot Latvijas un Krievijas dzelzceļa uzņēmumu darba grupu, lai operatīvāk varētu risināt jautājumus.

Ziņu lente
0