Finanšu ministrija noliedz lielo valsts iepirkumu izjukšanas risku

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasРазбитые дороги
Разбитые дороги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji informē, ka ceļu būvniecība var ciest zaudējumus par summu līdz 90 miljoniem eiro ierēdņu paviršības dēļ, jo Publisko iepirkumu likums nav pieņemts savlaicīgi.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Vilcināšanās ar jaunā Publisko iepirkumu likuma pieņemšanu var bremzēt dārgo valsts projektu īstenošanu, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz laikrakstu Dienas Bizness. Finanšu ministrija apliecināja, ka neviens publiskais iepirkums neizjuks.

Izdevums vēsta, ka Finanšu ministrija ir brīdinājusi valsts un pašvaldības iestādes, lai tās apturētu visus iepirkumus, kuru vērtība pārsniedz noteikto slieksni — 5,225 miljoni eiro.

Iepirkumu apturēšana var nopietni ietekmēt daudzas jomas, visvairāk – ceļu būvi.

Ierēdņu paviršība var nodarīt katastrofālus zaudējumus nozarei, raksta izdevums, jo šīs paviršības cena sasniedz 90 miljonus eiro.

Maijā un jūnijā būtu jāizsludina 8 iepirkumi ceļu būves jomā, un kopējā iepirkumu vērtība pārsniedz 5,225 miljonus eiro.

"Latvijas Avīze" informē, ka Saeimai tiks nosūtīts lūgums steidzamā kārtā izskatīt Publisko iepirkumu likumprojektu, lai netiktu paralizēta Eiropas fondu līdzekļu apgūšana. Atbilstoši ES direktīvām jau 18. aprīlī beidzās termiņš, kad likumdošanai bija jābūt sakārtotai.

Publisko iepirkumu likums un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīti jau 19. novembrī, taču tālāka normatīvo aktu virzība nenotika, norāda izdevums, jo viedokļi par šiem likumprojektiem atšķiras un tiek lobētas dažādu pušu intereses.

Vēstule ministrijas stilā

FM uzsvēra, ka pārejas periodā nevienam publiskajam iepirkumam nedraud darījuma izjukšana vai aizliegums. Darbs pie ES direktīvas pārņemšana bija uzsākts savlaicīgi, uzsvēra iestāde.

Finanšu ministrija sadarbībā ar Iepirkumu uzraudzības biroju 18. aprīlī publicēja ieteikumus pārejas periodam, kamēr turpinās atsevišķu ES iepirkumu direktīvu normu iekļaušana nacionālajā likumdošanā.

FM norāda, ka vēstule, kas tika nosūtīta valsts un pašvaldību iestādēm ar rekomendācijām atlikt lielus iepirkumus, ir "inkonsekventas komunikācijas" rezultāts.

Resors to paziņoja valsts un pašvaldību iestādēm un atvainojās visiem par kļūdainas informācijas sniegšanu.

Kā apgalvo ministrija, lai nodrošinātu atsevišķu ES direktīvu normu pārņemšanu, izstrādāti grozījumi spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, un paralēli tiek virzīti jauni likumprojekti. Diskusijas likumprojektu izstrādāšanas ietvaros ļāvušas nonākt pie vienprātības daudzos jautājumos iepirkumu jomā. Rezultātā jauno likumprojektu pieņemšana kļūs par svarīgu soli iepirkumu sistēmas pilnveidošanā.

Выращивание банкнот - Sputnik Latvija
Nepieejamā eironauda

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu, zemākā cena vairs nebūs galvenais kritērijs pretendentu izvērtēšanai. Turklāt par nelieliem tiks uzskatīti iepirkumi, kuru vērtība nepārsniedz 10 tūkstošus eiro, nevis 4 tūkstošus eiro, kā pašlaik.

Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja datiem, pērn Latvijā tika veikti 15 454 iepirkumi par kopējo summu 1,86 miljardu eiro apmērā. No tiem 11 800 iepirkumi piederēja pie mazo iepirkumu kategorijas, bet lielo iepirkumu kopējā summa sasniedza 1,27 miljardus eiro.

Kopējais pasūtītāju skaits sasniedzis 1350, tai skaitā divas trešdaļas bija pašvaldības, bet trešā daļa — valsts pakļautības iestādes.

Ziņu lente
0