Pretspiegu grozījumi neatbilst vārda brīvības principam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likums par cīņu ar hibrīddraudiem ir kļuvis parskatāmāks un ierobežo interpretācijas iespējas, taču neatbilst demokrātijas normām, atzīmēja Andrejs Klementjevs.

RĪGA, 28. aprīlis – Sputnik. Krimināllikuma grozījumi, kas vērsti pret hibrīdkara draudiem, pēc prezidenta iejaukšanās ir būtiski pilnveidoti, taču joprojām neapmierina opozīciju, paskaidroja Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs ("Saskaņa").

Trešdien Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja Krimināllikuma grozījumus, kas paredz kriminālatbildību par pretvalstisku darbību "hibrīdkara un informatīvā kara" formātā. Saeimas Juridiskās komisijas un Nacionālās drošības komisijas iesniegtais likumprojekts tika izskatīts paātrinātā kārtībā.

Likumprojekts kļuva par plašas diskusijas tēmu. Sabiedrība uzskatīja, ka atsevišķus grozījumu pantus iespējams izmantot, vēršoties pret visiem citādi domājošajiem. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis  aicināja Saeimas deputātus to pilnveidot, lai neapdraudētu vārda brīvību un nepārkāptu Satversmi. Dažas likumprojekta normas tika mīkstinātas.

"No sākotnējās versijas tie būtiski atšķiras. Pēc prezidenta iejaukšanās grozījumi tika pilnveidoti, kļuva saprotamāki. Protams, mēs neesam ar tiem pilnībā apmierināti. Tie atšķiras no mūsu vārda brīvības un demokrātijas izpratnes, taču varam konstatēt, ka tie ir daudz labāki nekā bija sākotnējā variantā un dāvā mazākas interpretācijas iespējas," – paskaidroja Klementjevs.

Bijušais Saeimas deputāts, jurists un tiesībsargs Jurijs Sokolovskis norādīja, ka grozījumu mērķis ir iebiedēt sabiedrību un likt tai ķerties pie pašcenzūras. Viņš uzsvēra, ka pieņemtie grozījumi sniedz iespēju pafantazēt tiem, kas pielietos praksē jaunos grozījumus.

"Pakāpeniski prakse pilnveidosies, taču pirms tam tiks ierosināts milzum daudz krimināllietu, kas  agrāk vai vēlāk beigsies ar apsūdzētā attaisnošanu. Taču līdz tam cilvēki tiks gadiem ilgi staipīti pa tiesām un dzīvos bez pamata zem kājām," – atzina Sokolovskis.

Pieņemtie Krimināllikuma grozījumi nosaka sodu par darbību, kas vērsta pret Latvijas neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Par šādām darbībām paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, bet vardarbīgu darbību vai organizētā grupā veiktu darbību gadījumā – uz laiku no 5 līdz 15 gadiem.

Par publisku aicinājumu darbībām, kas vērstas pret Latvijas neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu turpmāk paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem; par darbībām ar mērķi palīdzēt ārvalstij vai ārvalstu organizācijai šādā darbībā – brīvības atņemšana uz laiku līdz 5 gadiem.

Par nelikumīgu valsts noslēpumu saturošas informācijas vākšanu, tās nodošanu ārvalstij vai ārvalstu organizācijai paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no 3 līdz 20 gadiem.

Ziņu lente
0