Šadurskis ir neizpratnē: krievu skolās aug skolēnu skaits

© Sputnik / Григорий Василенко / Pāriet pie mediju bankasУрок русского языка
Урок русского языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārlis Šadurskis nespēj izskaidrot, kāpēc tā saucamajās krievu skolās ir pieaudzis skolēnu skaits. Vainīgs demogrāfiskais sprādziens vai Kremļa propaganda?

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā statistika liecina, ka skolēnu skaits tā saucamajās krievu skolās kopš pērnā gada ir pieaudzis vairāk nekā par tūkstoti, stāstīja Latvijas radio 4 raidījums "Doma laukums".

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis nevarēja paskaidrot, ar ko saistīta skolu popularitāre, kurās strādājošos pedagogus viņš pats tur aizdomās par nelojalitāti.
"Iespējams, tam ir demogrāfiski iemesli. Varbūt krievu ģimenēs dzimst vairāk bērnu. Tas varētu būt saistīts arī ar to, ka iedzīvotāju lielākā koncentrācija ir vērojama lielpilsētās, kur ir iespēja iegūt izglītību krievu skolās," – ministrs izteica vairākus pieņēmumus.

Viņš atzīmēja, ka skolēnu skaits ir audzis ne tikai krievu skolās vien, bet arī visā Latvijā kopumā – pēdējo trīs gadu laikā valsts ir sākusi kāpt ārā no demogrāfijas bedres. Taču runa nav tikai par dzimstības pieaugumu, bet arī… par referendumu, kurā izskanēja aicinājums piešķirt krievu valodai valsts valodas statusu. Pēc ministra domām, vecāki nevēlas sūtīt bērnus latviešu skolās, jo cer, ka valstī kaut kas mainīsies.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nolēmis pievērsties nelojāliem pedagogiem

Agrākais izglītības ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka vēl divus vai trīs gadus turpināsies "pilno klašu bums". Viņš norādīja, ka pašlaik skolās nāk pirmskrīzes periodā, 2006.-2009. gados dzimušie bērni. Tiesa, nav nemaz tik svarīgi, kādās skolās mācīsies šie bērni, viņš atzīmēja, jo mācību iestāžu dalīšana latviešu un krievu skolās ir novecojis XX gadsimta paradums. Nākotnē pēc skolas beigšanas būs parasta lieta – zināt trīs valodas.

Atgādināsim, ka spēkā esošais izglītības likums garantē izglītības iegūšanu tikai valsts valodā. Apmācības divās valodās ir pieļaujamas tikai gadījumā, ja skolā tiek īstenota mazākumtautību izglītības programma. Katra vietējā pašvaldība lemj patstāvīgi, vai mazākumtautību ģimeņu bērni skolās mācīsies dzimtajā valodā.

Latvijā dzīvo aptuveni divi miljoni cilvēku, no tiem 44% iedzīvotāju ir krievvalodīgie. Valsts valodas statuss ir piešķirts tikai latviešu valodai; krievu valodai ir svešvalodas statuss. Trešā daļa skolu valstī ir bilingvālas, tajās mācības notiek latviešu un krievu valodās.

Ziņu lente
0