Rīgā ierodas Dalailama

© Sputnik / Yurchenko / Pāriet pie mediju bankasДалай-Лама XIV ведет службу в Иволгинском дацане
Далай-Лама XIV ведет службу в Иволгинском дацане - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada oktobrī ar vizīti Latvijā ieradīsies Dalailama. Par brauciena norisi un ar to saistītajiem politiskiem sarežģījumiem Sputnik pastāstīja vizītes organizators.

RĪGA, 23. aprīlis — Sputnik, Jeļena Kirillova. Šī gada rudenī jau piekto reizi apmeklēt Latviju vēlas Nobela prēmijas laureāts — Dalailama. Līdz šim augstais viesis ieradās Rīgā 1991., 2001., 2013. un 2014. gadā.

Paredzams, ka Tibetas garīgā līdera lekcijas apmeklēs aptuveni 6 tūkstoši klausītāju. Tradicionāli Dalailamas mācībās piedalās ne tikai kaimiņvalstu iedzīvotāji — lekcijas apmeklē pat cienītāji no Amerikas. Taču vislielākā interese vērojama no Krievijas puses, kur viņam aizliegts iebraukt kopš 2004. gada (Krievija nolēma solidarizēties ar Ķīnu, kur viņa darbība ir aizliegta). Cilvēki ierodas pat no tālākajiem Krievijas reģioniem, kuros izplatīts budisms, — piemēram, Kalmikijas, Tivas un Burjatijas.

Krievijas naudu apsprieduši Saeimā

Lai gan 80 gadu veca Dalailamas vizīte ir ieplānota oktobrī, Saeimas Ārlietu komisijas sēdē jau bija apsprieduši baumas par Krievijas naudu, ar ko tika apmaksāts viņa brauciens.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, komentējot gaidāmo apmeklējumu, teica, ka Latvija ir atvērta demokrātiska valsts, kurai nav nekāda pamata liegt Dalailamas vizīti. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvija iestājas par Ķīnas Tautas Republikas teritoriālo integritāti un tiecas pēc konstruktīva dialoga ar Ķīnu politiskajā un ekonomiskajā līmenī. Savukārt komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš paudis, ka klīda baumas, ka šo Dalailamas ierašanos Latvijā finansē krievu budisti, uz ko Rinkēvičs atbildēja, ka augstā viesa vizīte ir privāts pasākums, un tā to vajadzētu uztvert.

Kā pastāstīja Sputnik biedrības "Saglabāsim Tibetu" vadītājs, bijušais deputāts un viens no Dalailamas vizītes Rīgā organizatoriem Jānis Mārtiņš Skuja, Dalailamas uzaicinājuma iniciatori tiešām ir Krievijas budisti: "Krievija draudzējas ar Ķīnu, atbalsta tās teritoriālās integritātes pozīciju, un tāpēc nav brīnums, ka Krievijas budistiem atliek tikai viena iespēja satikties ar savu līderi —ārzemju ceļojums uz Šveici, Indiju, vai arī uz Latviju. Skaidrs, ka braukt uz Latviju viņiem ir lētāk un labāk."

Jānis Mārtiņš Skuja jau organizēja Dalailamas vizītes 2013. un 2014. gadā, un bija atbildīgs par viņa tikšanos, apsardzi un braucieniem. "Mēs bieži sastapāmies ar spiedienu no politiķu puses. Diemžēl mūsu deputāti akli tic Ķīnas propagandai, tāpēc Dalailamas vizīte izraisa tādas debates un bažas. 2013. gadā mēs pat bijām spiesti atcelt Dalailamas preses konferenci Operā. Lūk, demokrātiskā valsts! Mēs nemitīgi jūtam Ķīnas roku. Vienkārši negribu tagad stāstīt par citām grūtībām, ar kurām mums nākas sastapties. Teikšu tikai vienu: Dalailamas lekcijas — tā ir mācība, nevis politika!" Pēc Skujas domām, sagaidāms, ka oktobrī lekcijās sapulcēsies aptuveni 5-6 tūkstoši cilvēku, un no tiem 1-1,5 tūkstoši varētu būt Krievijas budisti.

Oficiālās tikšanās nav ieplānotas

Dalailamas tikšanās ar viņa cienītājiem norisināsies "Skonto" zālē 10. un 11. oktobrī. Tur viņš prezentēs savus komentārus zinātnieka un filozofa Dharmakirtija grāmatas "Pramanavarttika" otrai daļai. Šī daļa atbild uz svarīgo jautājumu, kas uztrauc katru nopietnu budistu: vai ir iespējams sasniegt garīgo meklējumu augstāko mērķi. Lekcijas notiks divas dienas tibetiešu valodā ar tulkojumu latviešu, krievu un citās valodās. Par cenu politiku organizatori pagaidām runā izvairīgi. "Nekādas papildu aktivitātes šoreiz netiek plānotas. Būs, iespējams, kādas privātās sarunas, taču nekādas oficiālas tikšanās ar politiķiem pagaidām nav paredzētas. Neaizmirstiet arī par Dalailamas vecumu. Nesen viņa nespēka dēļ pat nācās atcelt lekciju. Negribētos tā domāt, bet, iespējams, šī vizīte pie mums var būt pēdējā, ņemot vērā viņa vecumu. Laiks diemžēl nestāv uz vietas," — saka Skuja.

Nav oficiālu datu par to, cik Latvijā ir budistu, taču reģistrētu kopienu ir vismaz ducis. "Latvijā, visticamāk, ir ap 200 aktīvu budisma sekotāju. Vēl, manuprāt, ap diviem tūkstošiem tādu, kas ievēro budistu filozofiju. Patiesībā ir ļoti grūti noteikt, kādu cilvēku var nosaukt par budistu. Daudzi varbūt nelasa mantras, bet atbalsta šo filozofiju un dzīvo, sekojot tai. Viņiem Dalailamas vizīte ir liels notikums! Šīm cilvēkam ir neiedomājama enerģētika, viņš atdod pasaulei vairāk, nekā saņem," — saka Skuja.

Atgādināsim, ka iepriekšējās reizēs Dalailama izpelnījās lielu uzmanību no Latvijas politiskās elites puses. Savulaik viņu sveica premjers Andris Bērziņš un toreizējā valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa saņēma dāvanā no Dalailamas zīda šalli. Tagad Latvijas valdība vēlas ignorēt Tibetas garīgā līdera vizīti, nosaucot to par privātu iniciatīvu.

"Mūsu ĀM saņem skaidrus signālus no Ķīnas… Ir vēl viens moments: oktobrī plānota Ķīnas premjerministra vizīte Latvijā, bet es gribu atzīmēt, ka tā ir tīra sakritība, jo Dalailama savas vizītes plāno gadu uz priekšu. Te nav nekādu viltību, tikai nejaušība, — saka Tibetas budistu līdera vizītes organizators.

Vienkāršs mūks

"Esmu vienkāršs budistu mūks," — tā par sevi saka Dalailama. Pēc Jāņa Skujas teiktā, Dalailama vienmēr ceļo delegācijas pavadībā, bet izvēlas ļoti vienkāršu dzīvesveidu: "Viņam nav īpaša raidera, kā pop-zvaigznēm. Rīgā viņš dzīvoja gan lielās, gan mazās viesnīcās Vecpilsētā. Dalailama ir ļoti harizmātisks cilvēks. Viņš ceļas agri no rīta un lasa mantras. Nekādu priekšrocību pārtikā. Viņš ir parasts cilvēks. Bet viņam ir delegācija, kas rūpējas par to, lai viss būtu augstā līmenī. Un tas ir pareizi, es uzskatu."

"Dalailama neizslēdz, ka viņš var kļūt par pēdējo Tibetas garīgo līderi. Viņš ir Pāvesta un Nelsona Mandelas līmeņa cilvēks. Ņemot to vērā, es domāju, daudzi gribētu piedalīties viņa lekcijās Rīgā," — noslēgumā piebilda Jānis Skuja.

Ziņu lente
0