Vējonis par Sputnik un RTR slēgšanu: mēs neesam totalitāra valsts

© Foto : sargs.lvПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts prezidents uzskata, ka varas iestādes rīkojušās nepareizi, uz pusgadu slēdzot televīzijas kanāla "Rossija RTR" translāciju un noraidot Sputnik Latvija portāla reģistrāciju.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Propagandisku kanālu slēgšana nav pareizākā pretdarbības metode, uzskata Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Šīs domas valsts vadītājs pauda intervijā žurnālam Ir, vēsta LETA.

"Neesam totalitāra valsts vai Krievija, kur, ja kaut kas nepatīk, uzreiz slēdzam. Pirmkārt, jābūt efektīviem līdzekļiem, kā atmaskojam tās muļķības, kuras tiek tiražētas medijos par Latviju. Pašiem vairāk jāstrādā ar informācijas sniegšanu tai sabiedrības daļai, kura ir šaubīga savos uzskatos. Ja cilvēki dzīvo pierobežā un viņiem pat nav iespējas skatīties Latvijas televīziju, lai vispār saprastu, kas ir premjers un prezidents, tad ir grūti pārmest šiem cilvēkiem, ka viņi kaut ko nezina," norādīja Vējonis.
Tomēr prezidents uzskata, ka tukšās nišas aizpildīšana — jauna kanāla izveidošana krievu valodā diezin vai nekavējoties dos rezultātu. Daudz praktiskāks būtu cits paņēmiens, viņš iesaka.

Здание телеканала «Россия» - Sputnik Latvija
Straujuma neatbalsta Krievijas televīzijas kanāla aizliegumu

"Latvijas pieeja — mēģināt jau esošajos kanālos mācīt kritiskāk domāt — ir pareizāks ceļš. Ja Latvijas Radio 4 ir vispopulārākais krieviskajā vidē, tad maksimāli jāizmanto viņu iespējas. Tā var sasniegt lielāku efektu, nekā uztaisot jaunu kanālu, kuru neviens neskatīsies," – ir pārliecināts prezidents.

Šī gada 29.martā Sputnik Latvija saņēma oficiālu paziņojumu par resursa bloķēšanu domēna zonā.lv, jo esot pārkāpts Eiropas Padomes lēmums par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu. Aģentūra Sputnik pavēstīja, ka nav pārkāpusi nevienu Latvijas un ES normatīvo aktu punktu. Latvijas Ārlietu ministrija ierosināja bloķēt portālu sputniknews.lv, jo uz Starptautiskās informācijas aģentūras vadītāju Dmitriju Kiseļovu attiecinātas ES sankcijas.

Pēc portāla bloķēšanas domēna zonā.lv informācijas aģentūra un radio Sputnik laida klajā ziņu resursu Sputnik Latvija krievu un latviešu valodās domēna zonā.com.

Vēlāk Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēma lēmumu uz sešiem mēnešiem aizliegt televīzijas kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijas teritorijā. Padomes priekšsēdētāja Aija Duļevska pavēstīja, ka konstatēti trīs pārkāpumi, kuros padome saskatījusi "kara propagandu". Par šo faktu tika informēta Eiropas Komisija. Pašlaik šis lēmums nodots izskatīšanai tiesā.

Ziņu lente
0