Zemessargiem mācībām tika izsniegtas Ķīnā ražotas sapieru lāpstas

© Sputnik / А. Варфоломеев / Pāriet pie mediju bankasРепродукция картины Р. Венецкого "Малая саперная лопатка"
Репродукция картины Р. Венецкого Малая саперная лопатка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau pēc piecām minūtēm darba sapieru lāpstas salūza. Aizsardzības ministrijā uzsākta izmeklēšana.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Zemessardzes 19. bataljona mācības beigušās agrāk nekā plānots, jo izrādījies, ka zemessargiem izsniegtas nekvalitatīvas sapieru lāpstiņas. Neatkarīgā Rīta avīze pastāstīja, ar ko beigušies centieni ietaupīt naudu uz lāpstu rēķina.

Nesen Aizsardzības ministrija iegādājās jaunas sapieru lāpstas zemessargu vajadzībām. Par to kvalitāti liecināja tas, ka vairāki zemessardzes bataljoni atteicās jaunās lāpstas pat izmēģināt, uzmetot tām aci. Jaunos piederumus piekrita izmēģināt tikai 19. bataljona zemessargi. Ilgu laiku pārbaude neaizņēma. Mācību gaitā zemessargiem bija jāieņem patruļas bāze. Jau mācību sākumā noskaidrojās, ka pie mugursomām jaunās lāpstas piestiprināt neizdosies. Vēlāk, kad puiši ķērās pie zemes rakšanas, 14 lāpstas no 30 izsniegtajām salūza jau pēc pāris minūtēm.

Saeimas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis Veiko Spolītis ("Vienotība") ir pieprasījis informāciju, lai noskaidrotu, kā tas noticis. Izrādījies, ka Ķīnā ražotās sapieru lāpstiņas armijai izmaksājušas tikai 3,1 eiro gabalā, taču arī to kvalitāte ir atbilstoša. Aizsardzības ministrija ir uzsākusi dienesta izmeklēšanu un gatavojas iegādāties jaunas, kvalitatīvākas lāpstas, kas tagad maksās 35 eiro gabalā.

Военные с флагом Латвии - Sputnik Latvija
Desmitiem rezervistu ignorējuši militārās mācības

Protams, militārā spēka globālais indekss, kurā Latvija ieņem 87. vietu no 126 valstīm, sapieru lapstu kvalitāti neņem vērā, taču kopainu situācija papildina. Savukārt TNS nesen organizētā aptauja tai piešķir īpaši biezas krāsas: 48% Latvijas iedzīvotāju iebilst pret Nacionālo bruņoto spēku skaita palielināšanu, 42% tādam pasākumam piekrīt. Viedokļi dalījušies arī jautājumā par karavīru vai zemessargu dislokāciju Latgalē: 47% — "par", 41% — "pret".

Ziņu lente
0