Politika

Eiropas Ebreju kongresa prezidents prasa nosodīt Saeimas deputātu

© AcvecVjačeslavs Moše Kantors
Vjačeslavs Moše Kantors - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vjačeslavs Moše Kantors aicina Latvijas prezidentu un premjerministru izvērtēt antisemītiski noskaņotā deputāta Kārļa Seržanta izteikumus un nosodīt nacisma slavēšanu.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Eiropas Ebreju kongresa prezidents Vjačeslavs Moše Kantors uzskata, ka Latvijas prezidentam un premjerministram Mārim Kučinskim nāktos publiski nosodīt deputāta Kārļa Seržanta izteikumus, vēstīja tīmekļa vietne "Kirovas pilsēta".

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Foto
Leģionāru gājiena norise Rīgā

Atgādināsim, ka 10. martā Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklis Kārlis Seržants intervijā Latvijas Radio 4 paziņoja, ka, viņaprāt, ar prokrievisku propagandu nodarbojas un Latvijas suverenitāti grauj ebreju tautības cilvēki. Pēc Seržanta domām, to vidū ir viens no partijas "Par dzimto valodu" vadītājiem Illarions Girss, tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko, Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka, Latvijas Antifašistu komitejas līdzpriekšsēdētājs Josifs Korens un sabiedriskais darbinieks Vladimirs Lindermans.

Šajā jautājumā deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) aicināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt parlamentārieša Kārļa Seržanta (ZZS) izteikumu atbilstību deputātu ētikas normām. Šī kodeksa 7. punktā norādīts, ka deputāts publiskajos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Kodeksā minēts, ka deputātam ir jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. Bondara iesniegumu komisija sāka izskatīt 14. aprīlī. Tās lēmums tiks pasludināts divu nedēļu laikā.

Avīzes Diena publicists Māris Zanders rakstīja, ka sašutums par Seržanta vārdiem ir liekuļots, jo vienlaikus augstākajā līmenī tiek apspriests jautājums par to, ka bēgļu vidū, kas meklē patvērumu Latvijā, ir jāizvēlas kristieši.

Vjačeslavs Moše Kantors atgādināja, ka līdz šim ne Latvijas prezidents, ne arī premjerministrs Māris Kučinskis nav publiski nosodījuši Seržanta antisemītiskos izteikumus. Kantors uzsvēra, ka Latvijā dzīvojošie ebreji ir tādi paši Latvijas pilsoņi, kā visu pārējo tautību cilvēki, un viņiem ir tiesības gaidīt no valsts prezidenta antisemītisma atklātu izpausmju nosodījumu.

Kantors aicināja Latvijas varas iestādes nosodīt nacisma glorifikāciju. Viņš uzskata, ka apstākļos, kad pa Rīgas ielām soļo  Waffen SS leģionāri, ir nekavējoties jārīkojas. Viņaprāt, ebreju pastāvēšana ir nopietni apdraudēta, jo antisemītisma vilnis, kas pārņēmis Eiropu, kļūst arvien biedējošāks un nežēlīgāks. Daudzu Eiropas valstu valdības nespēj aizsargāt ebrejus, pavēstīja EEK, tāpēc viņi ir spiesti pamest kontinentu. Moše Kantors aicināja nepiemirst, ka fašistu okupācijas gados nacisti Latvijā iznīcināja 72 tūkstošus ebreju.

Vjačeslavs Moše Kantors ir Eiropas Ebreju kongresa prezidents, Eiropas Tolerances un samierināšanās padomes prezidents, Luksemburgas Starptautiskā kodolkatastrofas novēršanas foruma prezidents, Fonda "Vispasaules Holokausta piemiņas forums" prezidents, Eiropas Ebreju fonda priekšsēdētājs un Pasaules Ebreju kongresa politiskās padomes priekšsēdētājs.

Ziņu lente
0