Pēc kaķiem – ezīši. Latvijas banka turpina laist klajā pasaku monētas

© Foto : Latvijas BankaKolekcijas sudraba monēta 5 eiro vērtībā "Pasaku monēta II. Eža kažociņš"
Kolekcijas sudraba monēta 5 eiro vērtībā Pasaku monēta II. Eža kažociņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apgrozījumā nonākusi jauna sudraba monēta Pasaku monēta II. Eža kažociņš. Tās vērtība – 5 eiro.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latvijas banka laidusi klajā jaunu kolekcijas monētu pēc pasakas motīviem par viltīgo ezīti. Neparastā ovālā monēta ir izgatavota no sudraba, un no abām pusēm tajā atainoti pasaku eža piedzīvojumi.

Tautas pasaka "Eža kažociņš" kļuva īpaši populāra dzejnieka Viļa Plūdoņa skatījumā. 1972. gadā režisors Arnolds Noriņš uzņēma leļļu multiplikācijas filmu pēc tās motīviem. Pasakas varonis ir viltīgs ežuks, kurš ganīja zemnieku cūkas un palīdzēja izkļūt no meža karalim ar noteikumu, ka karalis izprecinās ezītim jaunāko meitu. Kā jau klājas, pasakai ir laimīgas beigas – ezēns pārvērtās par skaistu princi.

Uz monētas redzama princese, kas ar ezīti priekšautā dodas laulāties. Otrā pusē redzams ezītis, kurš dzen cūku baru. Skices autore ir Gundega Muzikante, slavena bērnu grāmatu ilustratore. Neparastās formas ovālā monēta izgatavota no sudraba. Tās nomināls ir 5 eiro, taču to iegādāties iespējams par 39 eiro. "Eža kažociņa" tirāža – 100 tūkstoši eksemplāru.

Pirmā monēta pasaku sērijā ir "Pieci kaķi". Tās aversā atainoti saldā miegā guļošie Muris, Ņuris, Incis, Mincis un Puncis, reversā – kaķi ar milzu karotēm gatavojas ieturēties.

"Eža kažociņš" nav pirmā latviešu monēta ar eža attēlu. 2012. gadā Latvijas banka laika klajā 1 lata monētu, uz kuras bija attēlots ezītis. Tāpat vien — laimei.

Ziņu lente
0