Piezvani Belēvičam

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЛекарственные препараты и градусник для измерения температуры
Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimenes ārstu asociācija iecerējusi izdalīt pacientiem Veselības ministrijas telefonu numurus – ārsti gatavojas protesta akcijai, kuras norise iecerēta maijā.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Veselības ministra Gunta Belēviča un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) konfliktā noticis jauns pavērsiens – ārsti vēlas izsniegt pacientiem ministra telefona numuru, lai viņi varētu pašam ministram pastāstīt par veselības aprūpes problēmām Latvijā. Par to  intervijā radio Baltcom pastāstīja LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide.

No šī gada 1. janvāra ģimenes ārstiem aizliegts izrakstīt nosūtījumus bezmaksas analīzēm, jo valsts šīs analīzes vairs neapmaksās. Arī Nacionālais veselības dienests brīdināja ģimenes ārstus par to, ka šogad noteikta laboratoriju pakalpojumu apmaksas kvota un to saņemšanai iespējamas rindas.

Врач проводит ультразвуковое исследование в кабинете УЗИ - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti prognozē Latvijas veselības aprūpes sistēmas krahu

Rindas nelika sevi ilgi gaidīt – ne tikai laboratorijās, bet arī ārstu uzgaidāmajās telpās, tāpēc nācās pieņemt krīzes perioda lēmumus, lai vismaz cilvēki ar akūtām slimībām, bērni un grūtnieces pie speciālista tiktu bez rindas. Valsts kvotas beidzās jau gada sākumā, un janvāra vidū Rīgas slimnīcas vairs neuzņēma pacientus izmeklēšanai.
LĢĀA pauda neapmierinātību ar Veselības ministrijas politiku un atteicās parakstīt sadarbības līgumu. Pēc ārstu domām, problēma ir radusies jau 2007. gadā, kad par 30% tika samazināts Veselības ministrijas finansējums. Pēdējo trīs gadu laikā cipars nav sarucis, tomēr ārstēšanas izmaksas aug, bet ierēdņi ir nolēmuši nesegt pagājušā gada parādus uz šīgada līdzekļu rēķina.

Ārsti uzrakstīja premjerministram Mārim Kučinskim un lūdza organizēt tikšanos. Kučinskis atbildēja, ka ir gatavs tikties pēc tam, kad valdība izstrādās jaunu darbības plānu veselības aprūpes jomā – tad būs iespējams apspriest situācijas uzlabošanas ceļus un termiņus. Pēc Sarmītes Veides domām, kas nozīmē, ka sasāpējušo problēmu risinājums vēl joprojām nav atrasts un valdība velk garumā laiku.

Ceturtdien LĢĀA valdes sēdē pieņēma lēmumu organizēt protesta akciju, lai piesaistītu politiķu uzmanību aktuālajām problēmām primārās veselības aprūpes jomā. Akcija būs neparasta – ģimenes ārsti izdalīs pacientiem veselības ministra un premjerministra telefona numurus, lai amatpersonas varētu aprunāties ar iedzīvotājiem un uzzinātu, ar kādām problēmām nākas saskarties vienkāršiem cilvēkiem.

Guntis Belēvičs pavēstīja, ka nesaprotot, pret ko LĢĀA gatavojas protestēt, un uz nepazīstamu cilvēku zvaniem neatbildēšot.

Ziņu lente
0