Piena nozare gatavojas ļaunākajam

© Sputnik / Nikolai Khizhnyak / Pāriet pie mediju bankasПроизводственная линия по упаковке молока
Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēl joprojām Latvijas piensaimniecības cieš sankciju rezultātā. Piena iepirkuma cenas, kas ir zemākās Eiropā, jūnijā kritīsies vēl vairāk.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Piena ražošana ir nerentablākā Latvijas lauksaimniecības nozare. To LTV raidījuma "Rīta Panorāma" tiešajā ēterā pastāstīja Lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētāja Sandra Stricka.

Latvijas ekonomikas zaudējumi Krievijas embargo rezultātā pārsniedz 200 miljonus eiro, un visvairāk ir cietuši piena ražotāji. Tikai pagājušajā gadā vien ir likvidētas 135 piensaimniecības. 2015. gada sākumā zemo piena iepirkuma cenu un izejvielu pārprodukcijas dēļ tika izstādīta izsolē fermeru saimniecība "Bērzi".

No Eiropas palīdzību gaidīt nav vērts. Nesen Eiropas Komisija atteicās piešķirt papildu līdzekļus Latvijas zemniekiem krīzes periodā. Turklāt izrādījās, ka ES noteikumi var kaitēt Latvijas lauksaimniekiem. Lieta tāda, ka šobrīd piensaimniecībām, kas vēlētos pārveidoties par gaļas liellopu audzētavām, nav tiesību to darīt — pretējā gadījumā viņiem nāktos atmaksāt visu no ES fondiem saņemto naudu un vēl sodu samaksāt.

Ja nekas nemainīsies, šovasar situācija vēl pasliktināsies. Sandra Stricka atzina, ka piena iepirkuma cena, kas jau ir viszemākā Eiropā, kritīsies vēl vairāk — no 19 līdz 12 centiem par litru. Piensaimniekiem sekas būs katastrofālas.

Загон с коровами - Sputnik Latvija
Piena iepirkuma cenas Latvijā – zemākās ES

Stricka uzsvēra, ka Latvijas govis labprāt pērk Polijā, jo tur piena iepirkuma cena esot aptuveni 30 centi par litru. Pateicoties peldošajam zlota kursam un zemākai PVN likmei pārtikas produktiem, poļu lauksaimnieki var piesaistīt pircējus ar pievilcīgām cenām, pie tam neciešot zaudējumus. Konkurence ar Poliju zemniekiem Latvijā pavisam nav vēlama.

Ja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs neatgriezīsies no Luksemburgas ar naudu, grūti iedomāties, kas šovasar notiks ar piena saimniecībām. Droši vien, nekas labs nav gaidāms.

 

Ziņu lente
0