Nosaukti visi Zolitūdes traģēdijas vaininieki

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasОбрушение крыши торгового центра в Риге
Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa ir pabeigusi lasīt apsūdzības lietā par tirdzniecības centra sagrūšanu Zolitūdē. Apsūdzētie paziņojuši, ka savu vainu neatzīst.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa trešdien pabeidza lasīt apsūdzības lietā par 54 cilvēku bojāeju, sagrūstot tirdzniecības centram Maxima Zolitūdē, teikts tiesas sniegtajā informācijā.

"Rīgas pilsētas būvvaldes bijušās darbinieces Marikas Treijas apsūdzībā teikts, ka viņas pienākums bija pieprasīt novērst kļūdas supermārketa Maxima būvkonstrukcijās, piemēram, jumta fermu nepietiekamu nestspēju," – norādīts ziņojumā.

Rīgas pilsētas būvinspekcijas galvenās būvinspektores Aijas Meļņikovas pienākums saskaņā ar darba līgumu bija nodaļas darba kontrole un pienākumu izpilde, kā arī pieņemto lēmumu atbilstība spēkā esošajām normām. Par celtniecības objektiem atbildīgā persona ir nevērīgi izturējusies pret saviem pienākumiem, nenodrošinot neviena objekta pārbaudi, kā arī apstiprinājusi objekta pirmās kārtas pieņemšanu ekspluatācijā, teikts apsūdzībā.

Būvinspektors Jānis Balodis ir apsūdzēts par neprofesionālu pienākumu pildīšanu un pietiekamu pārbaužu neveikšanu.

Uzņēmuma Maxima Latvija darbiniece Inna Šuvajeva nav izvērtējusi veikala darbības risku aktīvu būvdarbu zonā, kā arī nevērīgi pildījusi pienākumus, nenodrošinot darba aizsardzības normu pietiekamu izpildi, teiks apsūdzībā.

Apsūdzētie paziņojuši, ka savu vainu neatzīst.

Agrāk apsūdzība tika nolasīta Maxima celtniekam Ivaram Sergetam. Tajā teikts, ka I.Sergets nav nodrošinājis jumta seguma nestspējas pārslodzes novēršanu un jumta konstrukcijas drošību. Saskaņā ar prokuratūras versiju, Sergets ir nevērīgi pildījis savus darba pienākumus un nav veicis slodzes parrēķinu. No prokuratūras viedokļa viņš būtu varējis novērst  konstrukcijas sabrukšanu.

2013. gada 21. novembrī Zolitūdē sagruva supermārkets Maxima. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Pēc ekspertu domām, traģēdija notika tādēļ, ka bija nepareizi aprēķinātas jumta nesošo konstrukciju slodzes.

Par cietušajiem šajā lietā prokuratūra atzinusi 263 cilvēkus. Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos. Kopējais kompensācijas apmērs sasniedz 155 miljonus eiro. Lietā pieaicināti 144 liecinieki, piesaistīti desmit eksperti. Apsūdzības izvirzītas deviņām personām. Lieta tika nodota Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesai 2015. gada 9. oktobrī.

Ziņu lente
0