Saeimā ierosina iekasēt 10 000 eiro par uzturēšanas atļaujas pagarināšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti iesnieguši izskatīšanai likumprojektu un piedāvā iekasēt maksu par uzturēšanas atļaujas pagarināšanu tiem, kas to saņēmuši, iegādājoties nekustamos īpašumus.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Vairāki nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji ierosina noteikt 10 000 eiro iemaksu valsts budžetā par uzturēšanās atļaujas pagarināšanu, vēsta aģentūra LETA.

Екатерина Касьянова - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ilgais ceļš kāpās – ar ko tas viss sākās

Šī summa tiks iekasēta gadījumā, ja pēc nekustamā īpašuma iegādes saņemtās uzturēšanās atļaujas īpašnieks pēc piecu gadu termiņa nolems to pagarināt.

VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks piebilda, ka iesniedzis līdzīgu priekšlikumu grozījumiem Imigrācijas likumā, tomēr tas tika noraidīts.

ZZS deputāti uzskata, ka šo konceptuālo ieteikumu nav iespējams vērtēt, izskatot likumprojektu galīgajā lasījumā.

Likumprojekta anotācijā norādīts: kopš 2014.gada 1.septembra termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai bija noteikta konkrēta summa, kas jāiemaksā valsts budžetā — 5% no nekustamā īpašuma vērtības vai 25 000 eiro citos gadījumos. Tāpēc deputāti uzskata, ka gadījumos, kad beidzies termiņuzturēšanās atļaujas piecu gadu termiņš, jāizdara iemaksas valsts budžetā.

Deputāti prognozēja, ka likumprojekta pieņemšanas gadījumā papildu ieņēmumi valsts budžetā ik gadu sastādīs 10 miljonus eiro, un šos līdzekļus varētu izmantot pirmā mājokļa programmas īstenošanai.

Jaunais likumprojekts tiks apspriests koalīcijas partiju iknedēļas sēdē.

Jāpiebilst, ka pēc tam, kad tika palielināta summa, par kādu jāiegādājas nekustamais īpašums termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai, lielo nekustamā īpašuma pirkšanas darījumu skaits valstī strauji samazinājās.

Agrāk Latvija bija viena no piecām valstīm, kas bija visvairāk pieprasītas Krievijas iedzīvotāju vidū, taču tagad vairs neatrodas pat desmit populārāko valstu vidū. Šīs izmaiņas izraisīja grozījumi valsts Imigrācijas likumā. Agrāk termiņuzturēšanās atļauju Latvijā ārvalstnieki varēja saņemt, iegādājoties īpašumu par 72-142,3 tūkstošiem eiro, bet no 2014. gada septembra pirkuma vērtība nevar būt mazāka par 250 tūkstošiem eiro.

Ziņu lente
0