Premjeram neesot skaidrs, kāpēc negodīgie VID darbinieki vēl nav atlaisti

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsMāris Kučinskis
Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 1. martā bijušas zināmas Finanšu policijas un VID amatpersonas, kuras tiek turētas aizdomās par korupciju.

RĪGA, 30.marts — Sputnik. Premjerministrs Māris Kučinskis ir neizpratnē, kāpēc  negodīgie Valsts ieņēmuma dienesta  (VID) darbinieki vēl nav atlaisti.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone 1.martā ir iesniegusi Finanšu ministrijā Finanšu policijas un VID amatpersonu sarakstu, kuras tiek turētas aizdomās par negodīgumu, un ierosinājusi atbrīvot šīs amatpersonas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Kučinskis telekanālam LNT pziņoja, ka viņam nav skaidrs, kāpēc šie cilvēki vēl nav atlaisti, ziņo aģentūra LETA. Pēc viņa vārdiem, dažiem VID darbiniekiem tomēr vajadzēs  aiziet no darba, jo nav pieļaujama amata izmantošana peļņas gūšanai.

1.martā Pētersone atbrīvoja no amata savu vietnieku, Muitas pārvaldes vadītāju Tāli Kravali. Pret Kravali bija ierosinātas vairākas disciplinārlietas, viena lieta izbeigta bez pārkāpumu konstatācijas, vienā Kravalim izteikts rājiens un vēl vienā pārbaude turpinās.

Janvārī pret Kravali tika ierosināta krimināllieta jautājumā par neizpaužamu ziņu izpaušanu.  Šajā procesā bijušajam ierēdnim ir aizdomās turētā statuss.

Работа таможенной службы - Sputnik Latvija
VID ģenerāldirektore ierosina atlaist negodīgus darbiniekus

Premjers atzīmēja, ka valdība apzinās korupcijas problēmu un meklē iespējas uzlabot situāciju. Piemēram, viņš cer, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks pildīs savas saistības pēc tam, kad viņam ar likumu tiks piešķirtas plašākas pilnvaras.

Cīnīties un meklēt, atrast un nepadoties

Februāra beigās publicētajā Eirokomisijas ziņojumā teikts, ka Latvijai ir jāpastiprina cīņa ar korupciju, tai skaitā uzlabojot KNAB darbu. Ziņojuma autori  norāda, ka iekšējie konflikti traucē Korupcijas novēršana un apkarošanas biroja darbu un kaitē tā reputācijai uzņēmumu un sabiedrības acīs.

Vienlaikus ziņojumā tiek pozitīvi vērtēts biroja darbs korupcijas atklāšanā celtniecības nozarē un valsts iepirkumu procesos.

Jāpiebilst, ka prokuratūra ir konstatējusi pārkāpumus  KNAB operatīvajā darbā. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paziņoja, ka pret četriem cilvēkiem ierosinātas disciplinārās lietas. Ģenerālprokurors pavēstīja, ka biroja darbā arvien biežāk saskatāma visatļautība: darbinieki uzskata, ka normatīvie akti uz viņiem neattiecas, jo, "redz, viņi cīnās ar korupciju."

Ziņu lente
0