Greiems Filipss nonāks tiesas priekšā par nepakļaušanos policijai

© Foto : BaltNews.lvЗадержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге
Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Waffen SS" leģionāru gājiena laikā 16. martā Greiems Filipss vairākkārt izkliedza jautājumu: "Kāpēc jūs slavējat fašismu?" Par to viņš tika aizturēts un izraidīts uz Krieviju. Tagad saskaņā ar Latvijas likumdošanu viņam draud naudas sods vai arests.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Britu žurnālists Greiems Filipss, kas tika aizturēts leģionāru piemiņas dienas pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa un izraidīts uz Krieviju, tiks tiesāts par nepakļaušanos policijas prasībām.

Захарова раскритиковала Латвию в связи с депортацией Филлипса из страны - Sputnik Latvija
Video
Krievijas ĀM kritizē Latviju Greiema Filipsa deportācijas jautājumā

Valsts policija nodeva Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā lietu par administratīvo pārkāpumu par Filipsa nepakļaušanos policistam, ziņojis aģentūrai LETA Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

"Waffen SS" leģionāru gājiena laikā oranžā preses pārstāvja vestē tērptais Greiems Filipss skaļi jautāja gājiena dalībniekiem: "Kāpēc jūs slavējat fašismu?" Policija aizturēja žurnālistu un aizveda viņu no pasākumu norises vietas.

Tā kā Filips Latvijā ieradās savā privātajā automašīnā, Latvijas varas iestādēm nebija iespēju viņu izraidīt tieši uz Lielbritāniju. Tāpēc tika pieņemts lēmums iekļaut viņu "melnajā sarakstā" un deportēt uz Krieviju, kas piekrita uzņemt žurnālistu.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par nepakļaušanās policijas darbiniekam paredz naudas sodu līdz 280 eiro apmērā vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
No Latvijas izraidītais britu žurnālists nepārsūdzēs deportāciju

Pašlaik likumprojekts, kas paredz piespiedu piedziņas mehānismus ārvalstīs, nodots izskatīšanai Saeimā. Tas varētu būt nepieciešams, ja, piemēram, Filipss nesamaksās vai neizcietīs sodu.

Filipss ir ES pilsonis, tāpēc aizliegums iebraukt Latvijā būs spēkā trīs gadus. Mēneša laikā viņš var pārsūdzēt iekšlietu ministra pieņemto lēmumu Latvijas Augstākās tiesas Senāta administratīvo lietu departamentā. Iesnieguma iesniegšana neaptur lēmuma izpildi.

KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova iknedēļas brīfinga laikā jautājumā par britu žurnālista Greiema Filipsa deportāciju kritizēja Latvijas varas iestāžu attieksmi pret medijiem.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?

Rietumvalstu partneri pārkāpj plašsaziņas līdzekļu tiesības un brīvības, apspiežot žurnālistus no Krievijas, paziņoja  Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Latvija un ne tikai – daudzas Rietumu valstis pašas atklāti un bez jebkādām šaubām un mulsuma pārkāpj to, kam viņi jau ilgus gadus pauduši piekrišanu un ko ievērot aicina mūs. Es runāju par žurnālistu un plašsaziņas līdzekļu tiesībām un brīvībām," – norādīja Zaharova.

Greiems Filipss ir plaši pazīstams, pateicoties darbam Ukrainas Eiromaidana laikā 2013. — 2014. gadā un bruņotā konflikta laikā Ukrainas austrumos.

Ziņu lente
0