Rīgas Zooloģiskais dārzs aicina apmeklēt roņu valstību

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasДетеныш серого длинномордого тюленя
Детеныш серого длинномордого тюленя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd Igaunijas neapdzīvotājās salās pasaulē nāk roņu mazuļi. Zoodārzā pastāstīs, kā nenodarīt pāri ronēnam, ja gadīsies to sastapt.

RĪGA, 18. marts— Sputnik. Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieki Roņu dienās Zoodārzā paskaidros, kā pareizi izturēties, sastopoties ar roņa mazuli, lai neciestu ne cilvēki, ne dzīvnieki.

Rīgas Zooloģiskais dārzs sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Ventspils pilsētu aicina visus uz Roņu dienām Zoodārzā 19. un 20. martā plkst. 12 — 16. Rīkotāji organizēs radošās izziņas darbnīcas "Iepazīstam Baltijas jūras roņus!". Pl. 14.00 skatītājus gaida roņa Puikas paraugdemonstrējumi.

© Sputnik / Alexey Danichev / Pāriet pie mediju bankasRoņu mazulis
Детеныш тюленя - Sputnik Latvija
Roņu mazulis

Šajā laikā Igaunijas neapdzīvotājās salās dzimst jaunā roņu paaudze. Zoodārza darbinieki pastāstīs, cik svarīgs ir šis dzīves periods Baltijas roņu dzīvē, kā pareizi rīkoties, satiekot ronēnu jūras krastā, kā saprast, vai viņam ir vajadzīga palīdzība, un kur to saņemt. Visiem apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kādu sugu roņu mīt Baltijas jūrā, kādas ir to uztura un attīstības īpatnības.

Ik gadus Rīgas Zooloģiskajā dārzā nonāk Latvijas piekrastē atrasti ronēni, galvenokārt —pelēkā roņa mazuļi. Pērn zoodārzā tika nogādāti seši pelēkie roņi un viens pogainais ronis. Agrāk uz zoodārzu veda pat 12-16 mazuļus gadā. Daudzi no tiem bija novārguši, daži pat ievainoti.

Pateicoties zoodārza darbiniekiem, lielāko ronēnu daļu izdodas barot mākslīgi. Daļa pieaugošo roņu dodas uz citiem zooloģiskajiem dārziem vai okeanārijiem, citus atlaiž Baltijas jūrā. Pērn trīs mākslīgi barotie roņi devās uz Maskavas Zooloģisko dārzu, divus roņu atlaida Baltijas jūrā, vienu pogaino roni aizveda uz Poliju.

Ventspils pilsēta jau vairākus gadus atbalsta atrasto roņu aprūpi Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Kā rīkoties, ja esat atraduši roņa mazuli

• roņa mazuli nedrīkst aiztikt un pārvietot
• viņu nedrīkst dzīt atpakaļ ūdenī, kaitināt vai biedēt
• turiet suni pie pavadas
• informējiet Dabas aizsardzības pārvaldi pa tālruni: 29-19-85-90

© Sputnik / Anna Volkova / Pāriet pie mediju bankasRoņu mazulis
Детеныш тюленя - Sputnik Latvija
Roņu mazulis

Roņu valstība

Baltijas jūrā mīt trīs roņu sugas, no kurām divas ir sastopamas mūsu piekrastē. Visvairāk izplatīts pelēkais ronis – lielākais Baltijas jūrā. Siltās ziemas, kad Rīgas līcis nav aizsalis, mātītēm nākas dzemdēt mazuļus Igaunijas neapdzīvotājās salās vai uz ledus gabaliem. Spēcīgo ziemeļu vēju ietekmē ronēni nonāk Rīgas līcī teritorijā no Ainažiem līdz Kolkai.

Retāk sastopamā Baltijas jūras roņu suga– pogainais ronis. Šīs sugas pārstāvji biežāk sastopami jūras ziemeļu daļā. Mazuļi piedzimst uz ledus vai piekrastē. Trešā suga – parastais jeb plankumainais ronis mīt Baltijas jūras dienvidrietumu daļā. Šīs sugas pārstāvji Latvijā ir redzēti tikai divas reizes.

Ziņu lente
0