Politika

No Latvijas izraidītais britu žurnālists nepārsūdzēs deportāciju

© Foto : BaltNews.lvЗадержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге
Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Greiems Filipss nožēlo situāciju Latvijā un uzskata savu aizturēšanu un deportāciju par uzbrukumu vārda brīvībai.

RĪGA, 18. marts – Sputnik. Greiems Filipss, britu žurnālists, kas tika deportēts no Latvijas pēc aizturēšanas Waffen SS leģionāru gājiena laikā Rīgā, netic iespējai sekmīgi apstrīdēt varas iestāžu lēmumu.

Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
Deportēts britu žurnālists

Latvijas policija aizturēja Filipsu SS leģionāru gājiena laikā Rīgā. Žurnālists mēģināja pavadīt leģionāru un viņu atbalstītāju kolonu. Viņu izveda apsargi. Tad Filipss sāka kliegt: "Kāpēc jūs slavējat fašismu?" Policija aizturēja žurnālistu. Vēlāk Filipss paziņoja, ka policijas iecirknī atbrīvots.

IeM vadītājs Rihards Kozlovskis paziņoja, ka pieņēmis lēmumu neiekļaut Filipsu "melnajā sarakstā" un neizraidīt no valsts, taču vēlāk pēc konsultācijām ar Drošības policiju lēmumu mainījis, un Filipss tika deportēts uz Krievijas Federāciju.

Filipss nosauca notikušo par "uzbrukumu vārda brīvībai".  Viņaprāt, "Vācijā, Francijā, Krievijā tāda situācija nav iespējama."

"Esmu Krievijā, un nedomāju neko pārsūdzēt – Latvijā nav normālu likumu un tiesību. Atbraucu ar pozitīviem nolūkiem, gribēju apgaismot vietējos notikumus, man nodomi bija draudzīgi," — pastāstīja Filipss intervijā radio Baltkom.

Viņš uzsvēra, ka viņam bija tiesības uzdot jebkādus jautājumus, jo "katram žurnālistam ir tādas tiesības." Filipss pavēstīja, ka gadījumā, ja viņa rīcība nosaukta par provokāciju,  "lai nu tā būtu, ja viņiem tas ir izdevīgi."

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Foto
Leģionāru gājiena norise Rīgā

"Pat ja tā būtu provokācija, – izraidīšana uz trim gadiem? Par ko? Mani jautājumi bija aktuāli: kāpēc jūs atbraucāt, kāpēc slavējat nacismu? Es gribēju apgaismot šo pasākumu, katram žurnālistam uz to ir tiesības. Esmu pieklājīgs un taisnprātīgs cilvēks, taču katram žurnālistam ir tiesības uzdot skarbus jautājumus. Es pazīstu daudzus jaukus cilvēkus Latvijā, un nožēloju, ka šeit izveidojusies tāda situācija," — paskaidroja žurnālists.

Filipss norādīja, ka tolaik, kad policija viņu brīdināja, neviens nav norādījis uz viņa rīcības sekām. Viņš piebilda, ka vīrietis, ar kuru viņš sarunājies, "uzvedies agresīvi", lai arī Filips vienkārši stāvējis ar kameru rokās, un kāds puisis viņu pagrūdis.

"Tas ir absurds. Es atceros Latviju pirms 10 gadiem. Tā man vienmēr ir patikusi, taču tagad es to vairs nepazīstu. Varas pārstāvji šeit ir neadekvāti, tie ir fašisma atbalstītāji. Esmu neatkarīgs britu žurnālists, bet Latvijā tādus, šķiet, nemīl. Tā nav ES, tas ir štrunts," — uzsvēra Filipss.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?
Kozlovskis paziņoja, ka viņa lēmumam ir administratīvs, nevis politisks raksturs, jo Filipss ar savu darbību SS leģionāru gājiena laikā Rīgā pārkāpis sabiedrisko kārtību.

Latviešu Waffen SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājiens norisinās Rīgā katru gadu. Tas rada antifašistu organizāciju neapmierinātību un sašutumu visā pasaulē. KF uzskata SS leģionāru gājienu par Latvijas kauna traipu.

Krievijas vēstniecība Latvijā paziņoja Sputnik, ka uzskata 16. marta gājienu Rīgā par apvainojumu miljoniem nevainīgi bojāgājušo dažādu tautību cilvēku piemiņai un Latvijas starptautisko saistību neievērošanu.

Захарова раскритиковала Латвию в связи с депортацией Филлипса из страны - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM kritizē Latviju Greiema Filipsa deportācijas jautājumā

Ziņu lente
0