Politika

Ēriks Kalnmeiers: nav iespējams apturēt migrantu plūsmu pāri robežai

© Sputnik / Oksana DzadanНа границе Латвии и России
На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokurors uzskata, ka šajā biznesā grozās pārāk liela nauda.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Pašlaik Krimināllikumā paredzētais sods par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai ir simbolisks, un tiem jābūt lielākiem. Taču peļņa no šāda rūpala ir tik liela, ka nekādi sodi neatturēs cilvēkus no šā nozieguma izdarīšanas, sacījis LETA ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Lielais Latvijas mūris: kam vajadzīgs žogs 17 miljonu eiro vērtībā

Viņs norāda, ka nevienu noziegumu nevar apkarot tikai ar bargu sodu.

"Piemēru ir daudz — par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu realizāciju ir paredzēti pietiekoši bargi sodi, notiesāto personu skaits pieaug, bet tirgotāju skaits nemazinās. Tāpat par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā likumā paredzētie sodi ir pietiekoši bargi — notverto personu skaits paliek praktiski nemainīgs, tas ir virs 4000 gadā," — skaidro Ēriks Kalnmeiers.

"Peļņa no personu nelikumīgas pārvietošanas pāri valsts robežai ir tik liela, ka nekādi sodi neattur personas no šī nozieguma izdarīšanas," — uzsvēra ģenerālprokurors.

Sodus var padarīt bargākus

Lielais Latvijas mūris - Sputnik Latvija
Lielais Latvijas mūris: no kā sargājamies
Pagājušajā gadā par nelikumīgu cilvēku pārvietošanu pāri robežai tika sodīti 25 cilvēki, taču lielākajai daļai noziedznieku tika piespriesti tikai dažiem mēneši cietumā, kas atbilst pirmstiesas izmeklēšanas laikam.

Pašlaik Krimināllikums par nelikumīgu personu pārvietošanu pāri valsts robežai, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbus vai naudas sodu. Par to pašu darbību, ja tā tika veikta organizētā grupā vai pārvietots liels personu skaits, tiesa var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 7 gadiem.

Saeimas Juridiskā komisija izskata grozījumus Krimināllikumā, kuri paredz stingrākus sodus par šo noziegumu — ieslodzījumu uz laiku līdz 15 gadiem un mantas konfiskāciju.

Ziņu lente
0