Elizabetes iela: ideāla province

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elizabetes iela, kas šķērso prestižo "kluso centru", un ved līdz stacijas rajonam, ir īsts Rīgas iemiesojums – cieņas pilna, taču drosmīga un apņēmīga.

RĪGA, 12.marts — Sputnik, Viktors Petrovskis. Elizabetes ielu var nosaukt par "ideālu provinci". Rodas sajūta, ka par viņu rakstījis Josifs Brodskis savās "Vēstulēs draugam Romā": "ja gadījies piedzimt Impērijā, tad labāk būtu dzīvot provincē pie jūras."

Iela sākas tā saucamajā klusajā centrā, ko īpaši iecienījuši diplomāti un turīgie ārzemnieki. Centrālajam rajonam it nemaz nepiemīt steiga, kas tik raksturīga lielpilsētām, taču saglabā visas centra priekšrocības: grezni dzīvokļi, respektabli biroji, firmas veikali un restorāni.

Arī šeit redzami lieliski jūgendstila paraugi (daži to dēvē arī par moderno mākslu – art nouveau), ko labprāt apmeklē tūristi. Šī arhitektūras stila pērle ir Elizabetes iela. Par to varam pateikties arhitekta Mihaila Eizenšteina, slavenā režisora Sergeja Eizenšteina tēva darbiem.

Elitāra province

Aiz "klusā centra" robežām gaida biznesa, tūrisma un kultūras pasaule: bankas, viesnīcas, valsts iestādes, koncertzāles, parki, Latvijas pareizticīgo katedrāle un, visbeidzot, Rīgas stacija.

Кенгарагс - Sputnik Latvija
Ķengarags: "Rīgas vārti" ar kriminālu pagātni
Vēsturiskie materiāli liecina, ka Rīgas pilsētas apbūves plānos Elizabetes iela parādījusies 1812. gada kara laikā, nodedzināto koka priekšpilsētu vietā. To nosauca par godu Krievijas imperatorei Elizabetei, cara Aleksandra I sievai.

Interesanti, ka par godu Aleksandram I tika nosaukta galvenā Rīgas iela. Tomēr šis nosaukums nav saglabājies. XX. gadsimtā to pārdēvēja vairākkārt: vispirms tā bija Ādolfa iela – par godu Hitleram, pēc tam – Ļeņina iela, un tagad kļuvusi par Brīvības ielu. Tikai retais atceras, ka reiz iela saukta Krievijas cara vārdā.

Toties Elizabetes ielai, kas līdz ar pārējo Rīgu pārdzīvojusi karus, okupācijas, politisko režīmu maiņas un neizbēgamo pārdēvēšanu (padomju laikā tā kļuva par Kirova ielu), pēc PSRS iziršanas izdevies atgūt sākotnējo nosaukumu.

Prezidentu mājokļa jautājums

Dzīvot Rīgas centrā nav vienkārši. Viss ir atkarīgs no rajona. Piemēram, 11.novemba krastmalā ir diezgan trokšņaini, tur bieži notiek koncerti un dažādi publiski pasākumi. Arī Brīvības iela ir rosīga, šeit ir ļoti intensīva satiksme. Lāčplēša un Stabu ielas dziļumos ne vienmēr ir droši.

"Centrs taču ir dažāds. Elizabetes iela patiešām ir ideāla vieta, taču dzīvokļa īre šeit izmaksā dārgi," — stāsta vietējā iedzīvotāja Marija.

Īres maksa Elizabetes ielā ir viena no augstākajām Latvijas galvaspilsētā. Dzīvokļi šeit pieder pie elitāras kategorijas mājokļiem. Pirms krīzes tos aktīvi pirka Krievijas un NVS valstu pilsoņi, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas. Pat tagad vidējā divistabu dzīvokļa cena Elizabetes ielā pārsniedz 100 tūkstošus eiro, lai arī parasts divistabu dzīvoklis Rīgā maksā aptuveni 28 tūkstošus eiro.

Brīvības un Elizabetes ielu stūrī dzīvo divi bijušie Latvijas prezidenti — Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe-Freiberga. Mazliet tālāk pa Elizabetes ielu valsts piešķīra dzīvokli Valdim Zatleram, kura prezidentūras laiks beidzās 2011. gadā.

Par bijušo prezidentu mājokļiem, kam tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda, sabiedrība vienmēr aktīvi debatē. Piemēram, žurnālisti, vairākus mēnešus apsprieda Zatlera dzīvokļa īrei un remontam atvēlētos līdzekļus. Rezultātā prezidenta kanceleja nolēmusi atzīt šo informāciju par slepenu, un pats Zatlers paziņojis, ka nevēlas sniegt komentārus šajā jautājumā.

Vēlāk izrādījās, ka dzīvokļa remontam iztērēti 80 tūkstoši latu (aptuveni 115 tūkstoši eiro), lai arī apdzīvojamā platība sākotnēji tika atzīta par derīgu dzīvošanai.

Savulaik neadekvāti izdevumi valsts piešķirto dzīvokļu remontiem tika pārmesti arī Ulmanim un Vīķei-Freibergai. "Bijušos prezidentus samaitājis dzīvokļu jautājums," — ironizēja žurnālisti, mazliet pārfrāzējot slaveno citātu no Bulgakova romāna "Meistars un Margarita".

Margaritas dzimtene

Starp citu, tieši Elizabetes ielā 20. gadsimta sākumā savus bērnības gadus pavadījusi Jeļena Nirenberga, Mihaila Bulgakova mīļotā sieviete un Margaritas tēla prototips.

"Margaritas mājās "oficiālā adrese" ir Vīlandes iela 1, taču tās galvenā fasāde iziet uz Elizabetes ielu. Ēka izceļas no kopējās apbūves ar milzīgu stūra tornīti. Fasāde ir bagātīgi dekorēta. Logiem pāri karas biedējošas maskas. Stāsta, ka tās sargājušas mājas iemītniekus no ļaunajiem spēkiem. Daudzveidīgās mīklainās skulptūras modina iztēli. Šķiet, mājā valda misticisma gars. Tas atbilst XIX gadsimta beigu atmosfērai," —savā rakstā žurnālā "Atvērtā pilsēta" piezīmē vēsturniece Olga Dorofejeva.

Jeļenas Nirenbergas liktenis ir atsevišķa stāsta cienīgs. Vēl tikai jāpiemin versija, saskaņā ar kuru Volanda vārds radies no Vīlandes ielas nosaukuma, par ko rakstniekam pastāstījusi viņa mūza.  Biogrāfi ir pārliecināti par to, ka Margaritas tēlam Bulgakovs izmantojis Jeļenas raksturu.

Bulgakova dzīvē Jeļena Nirenberga bija milzīga nozīme, lai arī kopā viņi nodzīvoja tikai astoņus gadus, un Jeļenu joprojām tur aizdomās par sadarbību ar NKVD – tikai pateicoties viņai tika izdoti krievu literatūras klasiķa darbi.

"Neilgi pirms nāves slimais rakstnieks teica sievai: "Es nožēloju tikai to, ka manas grāmatas neviens nelasīs." Tad viņa atbildējusi: "Es apsolu, ka tavi darbi tiks izdoti."

Tas šķita pilnīgi neiespējami. Bulgakovs bija aizliegts, pat tuvākie cilvēki teica, ka viņa grāmatas nekad nepublicēšot.

Торговый центр в Золитуде до обрушения - Sputnik Latvija
Zolitūde: Vientulība drupās
"Taču Jeļena solījumu izpildīja. 60. gados iznāca pirmais Bulgakova darbu krājums. 1966. gadā par notika kaut kas pavisam neiespējams – žurnālā "Moskva" tika publicēts romāns "Meistars un Margarita". Visu savu mūžu Jeļena Bulgakova veltīja Bulgakova darbu izdošanai. Neviens nezina, kā viņai tas izdevās," — stāsta Olga Dorofejeva.

Vēsturniece pati vairākus gadus dzīvojusi "Margaritas mājā" un uzskata, ka "nelabais dzīvoklis" ir šeit, Elizabetes ielā, nevis Maskavā, kā pieņemts.

"Man paveicās. Vairākus gadus mana ģimene dzīvoja šajā pašā mājā, pat tajā pašā dzīvoklī, kur savulaik dzīvoja Nirenbergu ģimene. Tolaik es par to vēl neko nezināju, taču mājas mistiku uz savas ādas jutu. Man pat šķiet, ka īstais "nelabais dzīvoklis", par ko savā romānā rakstīja Bulgakovs, ir nevis Dārza ielā, kurp svētceļojumos dodas romāna pielūdzēji, bet dzīvoklis Vīlandes ielā, kur savu jaunību pavadījusi skaistā un harizmātiskā sieviete, lielā rakstnieka Mihaila Bulgakova mūza,"— raksta Olga Dorofejeva.

Mistika tiek kontrolēta

Elitāro dzīvokļu tirgus Rīgā ir nedaudz samazinājies, taču Elizabetes iela joprojām saista turīgus cilvēkus. Tiesa, arī šajā prestižajā rajonā gadās nepatīkami  incidenti.

Piemēram, pērn nezināmi cilvēki uz kādas vietējās firmas ofisu atsūtīja aploksni ar baltu pulverīti. Operatīvie dienesti nolēmuši evakuēt visus cilvēkus. Pēc 2001. gada 11. septembra traģēdijas ASV "Al Kaidas" teroristi mēdza pa pastu sūtīt Sibīrijas mēra sporas. Tagad šādi gadījumi rada pamatotas bažas arī Latvijā.

"Rīga ir mierīga pilsēta, tomēr drošības pasākumus ignorēt nevajadzētu. Labāk visu pārbaudīt, nekā vēlāk nonākt slimnīcā vai, nedod Dievs, morgā," — komentēja notiekošo evakuācijas aculiecinieki.

Ekspertīze noskaidroja, ka pulveris aploksnē nav bijis bīstams. Visi atviegloti nopūtās.

Galvassāpes policijai sagādā arī ikgadēja geju parāde, kas norisinās Elizabetes ielā līdzās Vērmaņdārzam. Par šo pasākumu sašutuši ir tūkstošiem rīdzinieku. Daudzi atklāti pauž savas dusmas.

Seksuālo minoritāšu pārstāvji parasti iet pa nožogotu ielu, un viņu pretinieki aiz žoga izkliedz apvainojumus. Pirms dažiem gadiem gājiena dalībnieku ceļā apgūlās sieviete ar pareizticīgo krustu rokās. 2015. gadā policija aizturēja vīrieti, kurš aizdedzinājis varavīksnes krāsās izkrāsoto karogu.

Tomēr iela ir mierīga un respektabla. Lai kāda būtu tās mistika, ielas aura ir ļoti labvēlīga, stāsta vietējie iedzīvotāj. Kā gan citādi – Elizabetes vārds tulkojumā  nozīmē "Dieva palīdzība"! Tātad Volandam un viņa svītai šeit paālēties neizdosies. Iespējams, zināma nozīme ir arī tam, ka Elizabetes un Valdemāra ielas stūrī atrodas Latvijas Aizsardzības ministrijas ēka.

Ziņu lente
0