Šadurskis salīdzinājis situāciju augstskolās ar bumbu ar laika degli

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПреподаватель математики во время урока
Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējie augstskolu pasniedzēju atalgojumi nav konkurētspējīgi, norādījis izglītības ministrs.

RĪGA, 11. marts — Sputnik. Situācija, kad valsts nepalielina finansējumu augstākai izglītībai, ir īsta bumba ar laika degli, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Pēc Šadurska teiktā, Latvija var palikt bez pasniedzēju sastāva, jo algas nav pietiekami motivējošas akadēmiskās karjeras uzsākšanai.

"Mums ir jāsaprot, ka, ja mēs neko nedarām augstākās izglītības jomā, tad brīdī, kad bioloģiskie procesi būs izdarījuši savu ar pašreiz strādājošajiem akadēmiķiem, tad mums augstskolas nāksies slēgt, jo mēs jaunus nedabūsim," — piebilda ministrs.

Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Šadurskis – pedagogiem: jums algas nepaaugstināsim
Viņš ir pārliecināts, ka esošais atalgojums neļauj nodrošināt pasniedzēju sastāva atjaunošanos augstskolās, un pēc tam, kad atalgojuma likme par darbu skolās sasniegs 1000 eiro, motivēt talantīgus studentus akadēmiskajam darbam būs neiespējami.

Šadurskis norāda, ka vispārējās, nevis augstākās izglītības darbinieku algu palielināšana nozīmē ievērojamu konkurētspējas samazināšanos.

Ministrs ir pārliecināts par to, ka izglītība un zinātne nevar pastāvēt tikai uz ES struktūrfondu līdzekļiem, kas pašlaik kompensē valsts līdzekļu trūkumu.

"Nedrīkst uzsēsties uz [struktūrfondu] adatas”, jo, attīstoties tautsaimniecībai, fondu līdzekļu apjoms samazināsies," — uzskata ministrs.

Pēc izglītības ministra domām, ir svarīgi panākt Latvijas augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes paaugstināšanos līdz tam, kad fondu finansējums tiks pārtraukts.

Naudas trūkst arī skolām

Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā ministrs paziņojis, ka šogad neizdosies palielināt pedagogu un pirmsskolas iestāžu darbinieku algas.

Nākotnē, norādījis Šadurskis, līdzekļus algu palielināšanai varētu atrast, "palielinot mērķa dotāciju un sakārtojot skolu tīklu." Pie tam skolu slēgšanas dēļ daļa pedagogu zaudēs darbu, tāpēc nepieciešams padomāt par "sociālo spilvenu". Tam būs vajadzīgi 2,5 miljoni eiro gadā, bet šobrīd tādu līdzekļu nav. Līdz jaunā mācību gada sākumam valstī nolemts slēgt vienpadsmit izglītības iestādes.

Ziņu lente
0