Rundāles pils karš un miers

© Sputnik / Oksana DzadanВ фильме: Туалетный столиц Элен Безуховой в ее спальне в доме Безуховых
В фильме: Туалетный столиц Элен Безуховой в ее спальне в доме Безуховых - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem uzņemtais britu seriāls deva Sputnik lielisku iemeslu paklaiņot pa Rundāles pili un pārdomāt kino, literatūras un patiesās vēstures paralēles.

RĪGA, 28. feb — Sputnik. BBC ēterā noslēdzies pēc Ļeva Tolstoja romāna "Karš un miers" motīviem uzņemtais seriāls. Ievērojama daļa filmas uzņemta Latvijā, Rundāles pilī. Sputnik noskatījās seriālu un atzīmēja pazīstamās vietas. Tagad varam padomāt par Rundāles saimnieku un romāna varoņu likteņu pārsteidzošajiem pavērsieniem. Šoreiz ekskursiju vadīs Vladimirs Dorofejevs.

Tie, kam zināmas Rundāles pils leģendas, britu uzņemto seriālu skatījās kā filmu par pils vēsturi.

Nezinu gan, kā filma izveidojusies tik daudzšķautņaina. Varbūt aktieriem palīgā nāca pils labais gars. Visiem pazīstamās Bezuhovu, Bolkonsku, Rostovu un citu romāna varoņu sižeta līnijas Rundāles interjerā ir ieguvušas īpašu jēgu.

Jau pirmajās seriāla minūtēs ekrānā redzama Rundāles pils – Pjērs Bezuhovs ienāk imperatores Marijas Fjodorovnas freilenes Annas Šēreras diplomātiskajā salonā.

© Youtube / Screenshot/BBCPjērs Bezuhovs ienāk Rundāles troņa zālē. Kadrs no BBC filmas "Karš un miers".
Война и мир - Sputnik Latvija
Pjērs Bezuhovs ienāk Rundāles troņa zālē. Kadrs no BBC filmas "Karš un miers".

Seriālā cerību pilnais Pjērs Bezuhovs ienāk Rundāles troņa zālē. Godīgi sakot, man ļoti iepatikās Pjērs, ko tēloja Pols Dano – naivs, straujš varonis, ko neapmierināti uzlūko liekulīgie un glaimīgie augstāko aprindu pārstāvji.

Pametot šokēto sabiedrību, Pjērs sastop savu draugu, kņazu Bolkonski. Kopā viņi iziet pa Rundāles pils parādes durvīm. Rastrelli šedevrs ir labi saskatāms.

© Sputnik / Oksana DzadanRundāles pils parādes durves. Sānu kāpnes filmā uzņemtas kā ieeja Rostovu mājās.
Парадный вход в Рундальский дворец - Sputnik Latvija
Rundāles pils parādes durves. Sānu kāpnes filmā uzņemtas kā ieeja Rostovu mājās.

Pjērs ir iemīlējis Jeļenu Kurakinu. Bolkonskis brīdina Pjēru un iesaka nemēģināt iepazīties ar Jeļenas brāli Anatolu. Taču Bezuhovs ir devis vārdu. Drīz vien viņš steidzas pie saviem draugiem huzāriem. Jautras dzīres un huzāru draiskulības beidzas ar baismīgām paģirām. Pjērs pamostas Rundālē, hercoga telpās – salonā ar holandiešu gleznotāju darbiem.

Uz mēbelēm vāļājas piedzērušie virsnieki. Hercoga salons Rundālē ir īsta mākslas galerija. Šeit novēlojušies viesi varēja pārnakšņot. Taču, ja patreizējie muzeja darbinieki atrastu kādu piedzērušu cilvēku, saceltos milzīgs skandāls. Darbinieki ir pieklājīgi, taču muzeja eksponātu bojāšana… Nu, saprotiet paši. Būtu cietsirdīgi parādīt šo ainu muzeja darbiniekiem.

© Sputnik / Oksana DzadanRundāles pils parādes durves. Sānu kāpnes filmā uzņemtas kā ieeja Rostovu mājās.
Мебель в Рундальском дворце - Sputnik Latvija
Rundāles pils parādes durves. Sānu kāpnes filmā uzņemtas kā ieeja Rostovu mājās.

Bezuhova tēvs guļ uz nāves gultas, un Kurakins ved viņu uz Maskavu. Žēl skatīties uz nabaga Pjēru, it īpaši, ja atsauksim atmiņā jaunā ietekmīgā Kurzemes un Zemgales hercoga Frīdriha Vilhelma skumjo likteni. Jauneklis apprecēja Pētera I brāļameitu Annu (vēlāko carieni). Taču kāzās Pēterburgā viņam esot ienācis prātā pārspēt dzeršanā pašu imperatoru. Mājupceļā, karietē sēdēdams, nabaga hercogs mira mokpilnā nāvē paģirās.

Vēlāk sērojošā līgava izraudzījās favorītu – savu sekretāru Ernestu Johanu Bīronu. Kad viņa sēdās Krievijas impērijas tronī, veco hercogisti Anna uzdāvināja savam favorītam, kurš lika Rundāles vasaras pils pamatus. Kāda dīvaina vēsturiska sakritība: ja Frīdrihs Vilhelms nebūtu miris paģirās, nebūtu nekādas Rundāles pils.

Pjērs manto grāfa Bezuhova pasakainās bagātības. Tagad viņš ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā.

No jauna redzam Rundāles pili, kad Pjērs un grāfs Kurakins apstaigā Bezuhova jaunos īpašumus. Viņi aplūko galeriju, kas savieno Zelta (Troņa) un Balto zāli. Draugi stāv Baltajā – pils balles zālē, kad grāfs Kurakins iesaka Bezuhovam padomāt par izklaidēm!

Krāšņā Troņa zāle (kas filmā uzņemta kā Annas Šēreras salons) ar tās marmoru, apzeltījumu un bagātīgi apgleznotajiem griestiem rada nelielu nomāktību. Baltās zāles sienas uzsver svētku atmosfēru. Šīs pils viesi dievināja balles – XIX gs. nācās mainīt parketu, jo iepriekšējais bija dejotāju kāju pavisam nodeldēts!

© Sputnik / Oksana DzadanFilmā: Annas Šēreras salons.
В фильме: салон Анны Павловны Шерер - Sputnik Latvija
Filmā: Annas Šēreras salons.

Vecais intrigants – kņazs Kurakins pieglaimojas Pjēram Bezuhovam – viņš iecerējis izprecināt jaunajam bagātniekam savu meitu Elenu. Šajā brīdī viņa bērni izbauda pieaugošo  rotaļas.

Anatols ienāk savas māsas Elenas istabā un apgulstas viņai blakus. Tolstoja acīs šī aina būtu pārāk frivola, taču portreti, kas vēro filmas varoņus, varētu atklāt dažu labu noslēpumu. Portretā virs tualetes galdiņa – nabaga hercogiene Benigna Gotlība, kas reiz bija spiesta dalīt savu vītu Bīronu ar imperatori.

Portretos redzamajām meitenēm arī bijuši savi noslēpumi. Šeit ir Pētera Bīrona meitas no viņa trešās laulības ar Doroteju fon Medemu. Kad Bīrons salaulājās trešo reizi, viņam bija 55 gadi, līgavai – 18. Portretā pa labi – Vilhelmīne un Paulīne, pa kreisi – Doroteja kopā ar savu jaunāko meitu, ko arī sauca par Doroteju (vēlāk – Sagānas hercogiene de Taleirāna).

Hercogs gan atzina Doroteju par savu meitu, taču viņas tēvs bija poļu diplomāts grāfs Aleksandrs Batovskis. Gadu gaitā Bīrona un viņa sievas Dorotejas attiecības pasliktinājās, un viņa pārcēlās uz Kurzemes pili Berlīnē. Viņas aristokrātisko salonu bieži apmeklēja Krievijas imperators Aleksandrs I, Frīdrihs Vilhelms III, Napoleons un Taleirāns.

Doroteja iemīlēja Taleirānu – veco lapsu, kam ārlietu ministra postenī izdevās pārdzīvot visas revolūcijas un monarhijas. Doroteja kļuva par viņa mīļāko un savu jaunāko meitu izprecināja politiķa krustdēlam. Taču krustdēls kļuva par "širmi" franču diplomāta attiecībām ar māti un meitu. Augstākās aprindas savaldzināja arī hercoga vecāko meitu Vilhelmīni. Viņa stājās sakaros ar savas mātes agrāko mīļāko – ģenerāli Armfeltu un pat dzemdēja ārlaulības bērnu.

Liekuļi var apgalvot, ka šīs pārdrošās ainas ir izķēmojušas Tolstoja ieceri. Manuprāt, tālaika tikumi ir atainoti patiesi.

Taču atgriezīsimies pie Pjēra Bezuhova, pavadīsim viņu pastaigās pa Rundāli. Tagad Pjērs ir augstāko aprindu mīlulis.

Pjērs un Elena hercoga Pētera Bīrona audienču kabinetā. No griestiem viņus vēro Adonīss un Venēra, mitoloģiskie mīlētāji. Taču skatītājiem viņi nav redzami. Tāpat kā Pjērs, arī Ernesta Johana Bīrona dēls un mantinieks bija ideālists, ko sievietes tina ap pirkstu. Viņa dzīvesbiedre bija daudz ietekmīgāka nekā hercogs.

© Youtube / Screenshot/BBCPjērs un Anna Šērera hercoga Pētera Bīrona audienču kabinetā.
Война и мир - Sputnik Latvija
Pjērs un Anna Šērera hercoga Pētera Bīrona audienču kabinetā.

Nākamo Pjēra un Elenas ainu seriāla veidotāji ir uzņēmuši hercoga guļamistabā. Pjērs gluži kā piesiets seko spēcīgajai un kārdinošajai Kurakinai. No sienām uzmundrinošus skatienus Pjēram raida veco hercogu pāris.

Kas tik nav noticis nav noticis šajā guļamistabā – šeit ir gan sapņojuši, gan mīlējuši, gan pavēlējuši! Hercogu gan gulēt nolika, gan modināja vesela svīta. Aizmiegot un mostoties hercogs palika kopā ar saviem uzticamajiem galminiekiem, un tas nu bija slepenu pavēļu laiks – lielākajai daļai šeit skanējušo rīkojumu nebija ne mazākā sakara ar gultas priekiem.

© Sputnik / Oksana DzadanPjēra Bezuhova guļamistaba. Muzejā: hercoga Bīrona guļamistaba.
В фильме: спальня Пьера Безухова. В музее: спальня герцога Бирона  - Sputnik Latvija
Pjēra Bezuhova guļamistaba. Muzejā: hercoga Bīrona guļamistaba.

Nākamā aina uzņemta hercoga ēdamistabā. Sabiedrība pulcējas sveču gaismā. Kņazs Kurakins pasludina Pjēra un Elenas saderināšanos. Ko lai saka, ikvienam bagātam ideālistam atradīsies sieva. Šīs pils sienas var jums atklāt visdažādākos noslēpumus.

Sputnik turpinās stāstu. Sekojiet mūsu publikācijām.

Ziņu lente
0