Piena iepirkuma cenas Latvijā – zemākās ES

© Sputnik / Kyrill Kallinikov / Pāriet pie mediju bankasЗагон с коровами
Загон с коровами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad labāki laiki Latvijas piena ražotājiem nav gaidāmi – piena iepirkuma cenas vēl joprojām būs zemākās ES.

RĪGA, 27. feb — Sputnik. Šogad piena iepirkuma cenas nemainīsies, aģentūru LETA informēja Zepkopības ministrijā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā piena pārprodukciju pasaules tirgū, kas radusies pēc kvotu sistēmas atcelšanas, un Krievijas ieviestā piena produktu embargo.

Pārmaiņas piena tirgū radījušas nopietnas grūtības Latvijai – piena iepirkuma cena mūsu valstī ir zemākā ES.

Pagājušā gada decembrī vidējā iepirkuma cena Latvijā sastādīja mazāk nekā 0,22 eiro par kilogramu piena. Jāpiebilst, ka vidējā iepirkuma cena Eiropas Savienībā nedaudz pārsniedz 0,30 eiro par kilogramu piena.

Lietuvā cena ir mazliet augstāka – 0,2214 eiro, Igaunijā – 0,2344 eiro. Augstākā piena iepirkuma cena ir Kiprā – 0,5813 eiro par kilogramu piena.

Piena iepirkuma cenas krasi samazinājās pec 2014. gada augustā ieviestā Krievijas embargo piena produkcijas importam. Līdz 2015. gada septembrim piena iepirkuma cena Latvijā kritās par 31%. Kopš pagājušā gada oktobra līdz 2016. gada janvārim tā ir cēlusies par 8%, taču būtisks cenas pieaugums šogad nav gaidāms. Jāpiebilst, ka ES ir kritušās gandrīz visas gatavās piena produkcijas cenas.

Ziņu lente
0