Marks, nevis Mark – ģimenei nav izdevies nosargāt pareizrakstību

© Sputnik / Elena KirillovaСнег на набережной Риги
Снег на набережной Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz visiem Latvijā dzimušo bērnu vārdiem tiek attiecināti valsts valodas noteikumi. Ja vecāki tos nepārvalda, palīgā nāk Latviešu valodas aģentūras darbinieki.

RĪGA, 23. feb — Sputnik. Ja vecāki nolēmuši dot bērnam ārvalstīs izmantotu vārdu, Latviešu valodas aģentūra var palīdzēt vecākiem pareizi uzrakstīt to latviešu valodā, vēsta Baltnews.lv, atsaucoties uz publikāciju Daugavpils laikrakstā "Seičas".

Analizējot vārdu datu bāzes, kļūst skaidrs, ka vecāki dažkārt izvēlas ļoti retus vārdus. Piemēram, Latvijā ir meitenes, kuras sauc par Angīnu vai Potenciju, un zēni vārdā Tarzāns un Pirāts.

Problēmas mēdz gadīties arī tad, ja vārds nav tik eksotisks, jo Latvijā dzimuša un reģistrēta bērna vārdam un uzvārdam ir jāatbilst latviešu valodas noteikumiem.

Piemēram, vārda un uzvārda galotne "s".

Мэр Риги Нил Ушаков (откадрирован) - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs: Valsts valodas centrs pret Facebook

Dažkārt vecāki nonāk līdz pat Augstākajai tiesai, lai saņemtu tiesības šo burtu nerakstīt, taču pagaidām viņiem nav veicies.

Pašlaik tiesa izskata lietas par trīs vārdu rakstību latviešu valodā: Mirons, Marks un Oto. Pirmo divu zēnu vecāki gribēja, lai bērnu vārdi tika ierakstīti bez burta „s” galā, bet Oto vecāki aizstāvēja tiesības uz dubulto t, kas, saskaņā ar MK noteikumu Nr. 114, nav iespējams.

Otto vecākiem izdevās tiesā panākt savu, taču Miron un Mark būs Mirons un Marks.

Izvērtējot visus argumentus, Augstākā tiesa nolēma, ka ārzemju vārdu rakstība  oriģinālā formā, "varētu apdraudēt latviešu valodas kvalitāti un funkcionalitāti."

Jāpiebilst, ka Lietuvā vārds Andrej vai Aleksandr nepārsteidz – valsts izsniedz atbilstošus personu apliecinošus dokumentus.

Kā bērnu nosauks…

Jautājumā par eksotiskiem vārdiem, piemēram, Potencija vai Angīna, Tieslietu ministrijas pārstāvji norāda, ka situācijā, ja vecāki izvēlas aizvainojošu vai grūti izrunājamu vārdu, dzimtsarakstu biroja darbiniekam ir jācenšas izskaidrot izraudzītā vārda nozīmi, uzsvērt iespējamās vārda sekas nākotnē un pārliecināt vecākus mainīt viedokli.

Šādos gadījumos darbinieks pat var vērsties bāriņtiesā, kas pieņems lēmumu, ņemot vērā to, ka bērna cieņas un goda pazemošana nav pieļaujama. Tāpēc pilnīgi iespējama tāda situācija, ka vārda izvēles jautājumā vecāki saskarsies ar ierobežojumiem.

Ziņu lente
0