Psihologs iesaka, kā pārvarēt sezonālo nomāktību

© Sputnik / Nastasia ZelenkovskayaУлица Риги
Улица Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aiz loga nomācoša ziema – garlaicīgas, pelēkas debesis un nebeidzams lietus. Tādā laikā pat sākam ilgoties pēc sniega. Kā šādos apstākļos izvairīties no sezonālās depresijas un saglabāt mundrumu? Pēc padoma Sputnik vērsās pie konsultanta un sistēmiskā terapeita Vladislava Siricas.

RĪGA, 17.Feb – Sputnik, Jeļena Kirillova. Daudzi cilvēki asi izjūt sezonālās izmaiņas. Psihologs uzskata, ka ārējie  faktori, piemēram, laika apstākļi ietekmē 40-50% iedzīvotāju garastāvokli. Pēc viņa domām, šādos brīžos ir svarīgi visiem spēkiem domāt par pozitīvām lietām, nevis iegrimt nomāktībā, kas var pilnībā pārņemt cilvēku.

"Iedomājieties alpīnistu, kurš kāpj kalnā. Viņš kāpj augšup un iedzen stiprinājumus. No piecpadsmit āķiem, iespējams, pieci salūzīs, taču pārējie izturēs un palīdzēs pārvarēt šķērsli. Arī cilvēkiem, ko ietekmē sezonāla nomāktība, ir jāmeklē tādi āķīši savā ikdienā," — iesaka speciālists.

"Šodien tu vari tumšu apģērbu papildināt ar dzeltenu šalli, rīt – aiziet uz solāriju. Principā, visiem ir pazīstamas šīs vienkāršās metodes. Pats galvenais — piespiest sevi kaut ko darīt, meklēt kaut ko pozitīvu," — saka Vladislavs.

Ļoti svarīgi ir salīdzināt sevi nevis ar to, kādi būsim rīt, bet gan ar to, kādi bijām vakar. Vērot izmaiņas sevī. Cilvēki dažkārt noniecina rezultātus. Piemēram, cilvēks vēlas notievēt par 20 kilogramiem. Viņš ir zaudējis 5 kilogramus, un motivācija ir galā: sak, nekas nav iznācis. Rezultāts taču ir! Ir jāslavē sevi par visu, kas ir izdevies, iesaka speciālists. Cilvēkam ir jāmācās novērtēt sevi objektīvi. Šodien, piemēram, piecēlies 10 minūtes agrāk un pavingroji – arī tas ir neliels varoņdarbs. Reizēm noder paslavēt sevi tikai par to, ka pelēkā dienā esi atradis sevī spēkus atraut galvu no spilvena un doties uz darbu. Nevajag sevi novērtēt par zemu!

Taču kurā brīdī vajadzētu padomāt par to, ka tā nav vienkārša nomāktība? Ja nu ir sākusies depresija un cilvēkam nepieciešama speciālista konsultācija un medikamenti? Par to, ka cilvēkam ir klīniskā depresija, liecina apātija, kas ilgst 2-3 nedēļas, skaidro psihologs.

"Cilvēks neko nedara, viņu nekas neinteresē, nekas nepriecina. Sākas problēmas ar miegu, cilvēks pastāvīgi ir nomākts. Tā ir depresija, cilvēku pārņem emocionāls apstulbums, viņš var mest pie malas personīgo higiēnu, bērnu un partnera vajadzības," — skaidro speciālists.

Спектакль Манон, Музыкальный театр им. Станиславского - Sputnik Latvija
Foto
Bravo, maestro! Andrejs Žagars Maskavā iestudējis "Manonu"
Protams, jebkurā valstī cilvēki cieš no depresijas. Taču reģionos, kur saule spīd 240 dienas gadā, cilvēki ir dzīvespriecīgāki. Ziemeļu reģionos dzīvojošie biežāk nonāk ziemas nomāktības gūstā. Tāpēc ieteikums reizēm apmeklēt solāriju tiešām iedarbojas. Bet ko iesākt, ja sauļošanos aizliedz ārsts, bet iziet uz ielas negribas sliktā laika dēļ!?

"Pamēģiniet sevi tomēr iepriecināt! Nopērciet kādu patīkamu sīkumu. Būtu jauki, ja tā būtu balva: paveiciet kaut ko labu un apbalvojiet sevi ar pirkumu. Aizejiet uz teātri, restorānu vai kino. Centieties tikties ar interesantiem, pozitīviem cilvēkiem. Apmeklējiet pasākumus. Pēc manām domām, sezonas nomāktība visbiežāk rodas tukšuma un vientulības sajūtas dēļ. Ja cilvēkam ir pilnvērtīga dzīve, ko pārpilda gan darbs un vaļasprieks, gan arī saikne ar cilvēkiem, nomāktībai iemesla nebūs," — uzskata Vladislavs Sirica.

Ziņu lente
0