Politika

Uzsākta parakstu vākšana “Nepilsoņiem - tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās”

© Foto : iem.govПаспорт негражданина Латвийской республики
Паспорт негражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā patlaban ir vairāk nekā 250 tūkstoši nepilsoņu. Lai nodrošinātu viņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, būs vajadzīgi grozījumi Satversmē.

RĪGA, 17.feb – Sputnik. Latvijas krievu kopiena nāca klajā ar iniciatīvu piešķirt nepilsoņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās. Ja kopienas iniciatīvai izdosies savākt 10 tūkstošus parakstus portālā manabalss.lv, iniciatīvu izskatīs Saeimā.

Parakstu vākšanu iniciējis organizācijas Latvijas krievu kopienas prezidents Vladimirs Sokolovs. Tā ir viena no vecākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām — tika reģistrēta 1993. gada martā. Tās sastāvā ir aptuveni astoņi tūkstoši cilvēku.

"Šodien mūsu nākotnē atkal ir miglā, it kā ir atgriezies pasaules karu un epidēmiju laikmets. Kāda būs Latvija pēc dažiem gadiem? Šai nemierīgajā laikā Latvijai ir svarīgs katrs cilvēks. Eiropā to sen ir sapratuši," — raksta Sokolovs savas iniciatīvas anotācijā.

"Mūsu valsts ieņem pirmo vietu Eiropā un ceturto vietu pasaulē pēc cilvēku skaita, kam nav nevienas valsts pilsonības," — atzīmēja Sokolovs.
Lai nodrošinātu nepilsoņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, nepieciešams veikt grozījumus Satversmes 101. pantā un pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma piektajā daļā.

Par nepieciešamību iesaistīt sabiedriskajā dzīvē nepilsoņus, ka arī par īpaša statusa piešķiršanu krievu valodai valstī Latvijas krievu kopienas vadītājs stāstīja aģentūrai LETA februāra sākumā.

"Zināmā mērā var neuzticēties nelatviešiem, bet vai tad neesam aizgājuši pārāk tālu pa šo neuzticības ceļu? Apstāties un atrast ceļu atpakaļ būs grūti," — teica Sokolovs.
Viņš uzskata, ka pienācis laiks pārvarēt "nacionālo romantismu" – viena valoda un viena kultūra valstī. Jāņem vērā šībrīža realitāte— Latvija ir daudznacionāl valsts."

Latvijā dzīvo divi miljoni cilvēki. Vairāk nekā 250 tūkstoši no tiem ir nepilsoņi – bijušie PSRS pilsoņi, kuriem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas tika piešķirts nepilsoņu statuss. Šie cilvēki pastāvīgi dzīvo Latvijas Republikā, taču ir ierobežoti tiesībās. Viņi nevar piedalīties vēlēšanās un referendumos un ieņemt amatus valsts sektorā.

Ziņu lente
0