Viedoklis

Vešņakovs: vardarbīga asimilācija var radīt spriedzi

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Pāriet pie mediju bankasУченицы 3-го класса
Ученицы 3-го класса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Latvijā seko krievvalodīgo mazākumtautību tiesību ievērošanai skolās. Krievijai ir tiesības piedalīties jautājuma risināšanā par latviešu valodas ieviešanu skolās ar krievu mācību valodu, uzsvēra diplomāts.

RĪGA — 15. feb., Sputnik. Ja izglītības jomā būs pārkāpta Vispārējā konvencija par nacionālo minoritāšu aizsardzību, kam pievienojusies arī Latvija, tā vairs nav tikai valsts iekšējā lieta, uzskata Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Школьники на уроке - Sputnik Latvija
Varas iestādes steigšus pūlas izvākt no skolām krievu valodu
Pāreja uz vienotu izglītības standartu latviešu valodā tika iekļauta Māra Kučinska valdības deklarācijā. Jaunais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis paziņoja, ka pārejas termiņi nav noteikti.

Vēstnieks uzsvēra, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, straujas pārmaiņas izglītības jomā nav gaidāmas. Nekas arī neliecina par vardarbīgu valsts valodas ieviešanu bilingvālajās skolās.

"Viena no Latvijas politiskajām partijām pastāvīgi iekļauj šo jautājumu dienas kārtībā, taču Latvijā ir liels skaits saprātīgu politiķu, un tas mani nomierina," — teica vēstnieks.

Viņš norāda, ka viens no populārākajiem Latvijas politiķiem Aivars Lembergs ir teicis, ka vardarbīga asimilēšana mazākumtautību skolās nav pieļaujama, un tie, kas mēģina panākt vardarbīgu asimilāciju, ir Latvijas ienaidnieki.

"Es pilnīgi piekrītu viņa viedoklim. Esmu ticies ar iepriekšējiem Latvijas izglītības ministriem un, domājams, tikšos arī turpmāk. Šo tikšanos mērķis ir noskaidrot, vai skolās tiek ievērotas mazākumtautību tiesības," — uzsvēra vēstnieks.

Vardarbīga asimilācija, viņaprāt, var radīt spriedzes avotus arī tur, kur to nav.

"Spriedzes avotu rašanās nav izdevīga ne Latvijai, ne Krievijai. Mums stāsta: izglītība Latvijā ir tikai Latvijas iekšējā lieta. Taču jautājumi, kas skar cilvēktiesības, nav Latvijas iekšējā lieta. Ja ir noslēgti starptautiskie līgumi, tie ir jāievēro," — apgalvo Krievijas vēstnieks.

Viņaprāt, Krievijas puse ir tiesīga interesēties par šo jautājumu, nosūtīt starptautiskus ekspertus, izdarīt secinājumus un informēt starptautisko tiesību organizācijās, kas risina jautājumus cilvēktiesību sfērā.

"Jāsaka gan: ja krievvalodīgās mazākumtautības Latvijā neiebildīs pret šādām pārmaiņām, tad mūsu pūliņu panākumi būs daudz mazāki," — sacīja Vešņakovs.

Ziņu lente
0