Varas iestādes slēdz Rīgas cirku

© WikipediaРижский цирк 1911 года. Архивное фото
Рижский цирк 1911 года. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kultūras ministrija uzskata: cirka ēka var sabrukt jebkurā brīdī.

RĪGA, 11. feb – Sputnik. Rīgas cirka ēka ir bīstama, un tās ekspluatācija ir nekavējoties jāpārtrauc. Šādu informāciju žurnālistiem sniedza kultūras ministre Dace Melbārde. Pēc iepazīšanās ar Būvniecības valsts kontroles biroja secinājumiem viņa ir pieņēmusi smagu lēmumu – nekavējoties slēgt cirku.

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis paziņoja, ka atkārtoti veiktā apsekošana liecina: cirka ēka ir tiktāl novecojusi, ka tagad bīstama ir ne tikai ārējā siena, bet arī jumta un skatītāju tribīņu konstrukcijas.

Ministre atzīmēja, ka ne vienu reizi vien ir uzsākti mēģinājumi glābt Rīgas cirku no sabrukuma, remontarbos ieguldīti līdzekļi, taču vēlamie rezultāti nav sasniegti. Pie tā vainojama tiesvedība, kas 20 gadus turpinājās starp valsti un ēkas īpašniekiem.

Международный цирковой фестиваль Золотой Карл-2016 - Sputnik Latvija
Foto
Fantastiski triki un patiesi smaidi: cirka festivāls "Zelta Kārlis – 2016"

Janvārī Rīgas cirkā jau sesto reizi ar lieliem panākumiem aizritēja starptautiskais cirka mākslas mīļotāju festivāls "Zelta Kārlis". Latvijā pulcējās 64 festivāla dalībnieki no Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Uzbekistānas, Ēģiptes, Zviedrijas, Moldovas, ASV, Somijas, Polijas, Šveices, Rumānijas, Baltkrievijas un, protams, Latvijas. Cirka mākslinieku meistarību vērtēja 10 žūrijas locekļi no dažādām pasaules valstīm. 

Tad Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska lepni stāstīja Sputnik, ka šis konkurss kļūst arvien populārāks un piesaista arvien jaunus dalībniekus. Viņa bija pārliecināta par to, ka cirka mākslai Latvijā ir nākotne. Pirms divām dienām, kad Lolita Lipinska uzzināja par  Būvniecības valsts kontroles biroja slēdzienu, viņa norādīja, ka ekspertu konstatētās problēmas ir ņemtas vērā, turklāt skatītājiem tiks liegta pieeja avārijas stāvoklī esošajai ēkas daļai, taču cirks turpinās darbu.

Kultūras ministrijas lēmums  Lolitai Lipinskai bija negaidīts. Viņa solīja atmaksāt skatītājiem naudu par nopirktajām biļetēm.

Ziņu lente
0