Kardiologs: vārstuļa nomaiņa ir parasta operācija

© Sputnik / Sergei Guneyev / Pāriet pie mediju bankasOperācijas laikā
Operācijas laikā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Infekciozā endokardīta gadījumā vissvarīgākais ir pareizā diagnoze. Pretējā gadījumā iespējams letāls iznākums.

Par to, kas ir infekciozais endokardīts, kāpēc tas ir bīstams, Sputnik Latvija pastāstīja kardioloģe, medicīnas zinātņu kandidāte Irina Urazovska.

— Šīs slimības ārstēšanā piedalās vairāku specialitāšu mediķi – ar to nodarbojas ne vien kardiologi, bet arī mikrobiologi, sirds ķirurgi un infektologi, jo par tās cēloni parasti kļūst infekcija.  Jebkurš aģents, kas izraisa infekciju, var nokļūt asinsritē un sepses procesā skart sirds vārstuļus. Starp citu, pagājušajā gadā tika publicēti Eiropas normatīvi infekciozā endokardīta ārstēšanas jautājumos. Tātad problēma ir aktuāla, taču zelta standartu slimības ārstēšanai nav.

Sarežģītākā problēma – savlaicīgi diagnosticēt slimību un nepieciešamības gadījumā savlaicīgi operēt pacientu. Mēdz gadīties, ka vārstulis sairst dažu stundu laikā, ja cilvēks nenojauš, ka viņam ir radušās problēmas ar vārstuli, un nevēršas pie ārsta. Infekcija ir tik agresīva, ka sākas akūta plaušu tūska, un cilvēku izglābt ir grūti. Ja ārstu komanda spēj savlaicīgi veikt nepieciešamos pasākumus, galu galā viss būs kārtībā.

Prezidents Raimonds Vējonis. - Sputnik Latvija
Pēc sirds operācijas ārsti veikuši Vējonim speciālu procedūru

- Vai cilvēks var saglabāt savu posteni, ja, teiksim, runa ir par politiķi vai sabiedrisku darbinieku?

— Jā, protams. Principā, sirds vārstuļa operācijas mūsdienās ir ierasta lieta. Agrāk, pirms 20 gadiem, tā bija īsta fantastika, bet pašlaik vārstuli iespējams nomainīt, pat neatverot krūšu kurvi. Protams, gadījumā, ja situācija ir nopietna un norit infekcijas process, tiek veikta atklātā operācija. Tas nenozīmē, ka cilvēks kļūs par invalīdu uz visu atlikušo mūžu un vairs nevarēs strādāt. Piemēram, pēc sirds šuntēšanas cilvēks jau pēc nedēļas var doties uz darbu. Ar sirds vārstuļa nomaiņu ir tieši tāpat.

- Vai cilvēkam nevar kaitēt bieži lidojumi, tikšanās un aktīvs darbs?

— Noteikti ne. Mūsdienīgie mākslīgie vārstuļi, kas tiek uzstādīti pacientam, nebūt netraucē – nepieciešama tikai adekvāta uzmanība un terapija. Vai varat iedomāties, cik daudziem cilvēkiem ir mākslīgie vārstuļi?! Un viņi turpina aktīvu dzīves veidu.

- Vai sabiedrība būtu jāinformē par pacienta veselības stāvokli, par to, ka viņam veikta operācija, pat gadījumā, ja tas ir cilvēks, no kura valstī daudz kas ir atkarīgs?

— Esmu ārste un uzskatu, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības nesniegt informāciju par savu diagnozi pat saviem tuviniekiem, nerunājot jau par visu valsti. Pastāv ētiskie apsvērumi, tāpēc ārsti noteikti ir pacienta pusē.

Ziņu lente
0