Lietuva pārdomā Krievijas diplomātu izraidīšanas iespējas

CC BY 3.0 / Alma Pater / Посольство Российской Федерации в Литовской Республике. Ул. Латвю 53/54Посольство России в Литве
Посольство России в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidenta padomniece pastāstīja, ka Gitans Nausēda pilnā mērā atbalsta Čehijas darbības attiecībās ar Krieviju.
RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Lietuvas valdība, solidarizējoties ar Čehiju, pārdomā iespējas izraidīt no republikas Krievijas vēstniecības darbiniekus Viļņā, vēsta Sputnik Lietuva.
Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Eksperts: balagāns Čehijā un Baltijā AES dēļ vajadzīgs uzbrukumam "Rosatom"
"Patlaban pa diplomātiskajiem kanāliem apspriežamies ar saviem sabiedrotajiem, kā labāk demonstrēt solidaritāti ar Prāgu. Prezidents pilnībā atbalsta Čehijas darbības," paziņoja Lietuvas prezidenta padomniece Asta Skaisgirīte.
17. aprīlī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs paziņoja, ka valdība tur aizdomās Krievijas specdienestus par līdzdalību sprādzienā munīcijas noliktavā Vrbeticē 2014. gadā. Prāga pieņēma lēmumu izraidīt 18 Krievijas diplomātus, bet Čehijas policija izsludināja meklēšanā Krievijas pilsoņus Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu.
Maskava noliedza visas apsūdzības un paziņoja par atbildes pasākumiem. Cita starpā par persona non grata izsludināti 20 Čehijas vēstniecības darbinieki.
Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis pauda atbalstu Prāgai un nodēvēja Krieviju par "valsti, kas atbalsta terorismu". Krievijas vēstniecība Viļņā uz to atbildēja, ka tamlīdzīgi dažu Lietuvas politiķu izteikumi liecina par to, ka viņu soļus vada ļauns nodoms, kas robežojas ar iesīkstējušāko viltību, vai arī par viņu absolūtu kompetences trūkumu.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Viedoklis
Kāpēc Baidenam vajadzīga krievu izraidīšana no Čehijas?
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda Čehijai "pilnīgu solidaritāti un atbalstu sakarā ar pēdējiem notikumiem" kontekstā ar Jakuba Kulhaneka stāšanos valsts ārlietu ministra amatā.  Iepriekšējais ĀM vadītājs Tomašs Petršīčeks atkāpās no amata 12. aprīlī (cita starpā par iemeslu kļuva viņa nevēlēšanās iepirkt Krievijas vakcīnu "Sputnik V") un nākamās deviņas dienas ārlietu ministra pienākumus izpildīja pirmais vicepremjers un iekšlietu ministrs Jans Hamačeks – viņš pieņēma lēmumu par Krievijas vēstniecības darbinieku izraidīšanu.
Pagaidām nav zināms, vai Latvija plāno izraidīt vēstniecības darbiniekus tālākas solidaritātes izpausmei.
Ziņu lente
0